To je to što me zanima!

Preporuka ECDC-a je da se i brzi antigenski testovi ubrajaju u statistiku, mi to dalje ne radimo

ECDC je u novom dokumentu preporučio državama da u dnevnu statistiku ubrajaju i rezultate antigenskih testova i to još od 3. prosinca. Šef HZJZ-a poručuje kako to nije zakon te da ni druge zemlje to ne rade
Vidi originalni članak

Prema novim kriterijima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u dnevnu statistiku bi se trebali i rezultati brzih antigenskih testova ubrajati i to od 3. prosinca. No, mi to ne radimo. Šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, poručuje kako ECDC nije zakonodavno tijelo.

- ECDC nije zakonodavac i nije donio zakon. Ako pratite situaciju u Europi, onda ćete vidjeti da su Slovaci u dva tjedna pregledali dvije trećine svoje nacije brzim antigenskim testovima i nigdje se to na brojkama, koje oni službeno prijavljuju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i ECDC-u, nije vidjelo jer su pronašli 38.000 pozitivnih, a brojke su bile dvije, dvije i pol, tri tisuće novooboljelih dnevno - istaknuo je dodavši kako se i u drugim zemljama to tako radi. 

- Mi za sada pažljivo pratimo brojke i jedne i druge i o tome sam već više puta komunicirao - rekao je. 

Pomoćnica ministra zdravstva, Vera Katalinić Janković, dodala je kako je osobno pratila dokument koji je išao među mikrobiolozima država članica EU. 

- I tu je bilo puno prijepora. Na kraju je taj dokument zaključen kao takav, ali zapravo uz dozvolu državama da ga primjenjuju shodno svom nahođenju. I koliko mi znamo, baš ga ne primjenjuju puno - poručila je.
 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 11.12.2020.

    Alll vi perete lovu negdje bože me sačuvaj

  • tomo8888 11.12.2020.

    Ljudiiiii progledajte vise pa stvarno mi nije jasno zar smo toliki idioti

  • rmajstor 11.12.2020.

    Pola milijarde dolara dobila je Hrvatska preko Svjetske banke za "borbu protiv koronavirusa" u lipnju ove godine. Mi se uopće ne borimo protiv virusa kojeg 99 posto ljudi ionako prohoda. Mi se borimo protiv gobalističke bagre koja uskoro ponovno zasjeda u Davosu sa svojim Velikim resetom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare