To je to što me zanima!

Prevareni: Moći ćete tužiti državu ako imate razdjelnike?

POSIPA SE PEPELOM Vrdoljak kaže da je ugradnju naredio zbog interesa građana, a pravni stručnjaci kažu da postoje pravne osnove za tužbe protiv države i tvrki
Vidi originalni članak

Ako hrvatski zakon nije u skladu s direktivom EU ili europskim pravnim načelima, tad građani rješenje za razdjelnike mogu tražiti na sudu, objašnjava odvjetnica Dijana Kladar.


Naime, Europa uopće nije naredila ugradnju razdjelnika, a hrvatski zakon je građane na to obvezao i čak zaprijetio kaznama. I Ivan Vrdoljak, bivši ministar odgovoran za sporni zakon, u jednoj TV emisiji rekao je da je pogriješio, ali pravda se da je to učinio jer nije “imao srca reći ljudima da ugrađuju kalorimetre, koji stoje 10.000 kuna”. Odvjetnica Kladar kaže da prevareni građani mogu podnijeti privatnu tužbu protiv tvrtke koja im je razdjelnike ugradila jer su obećavali uštedu, a koju građani nije doživjeli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


- Sud koji utvrdi da je zakon protivan eurospkoj direktivi može za konkretan slučaj staviti zakon izvan primjene. U situacijama u kojima se može očekivati veći broj takvih tužbi Upravni sud može donijeti svoje mišljenje koje će biti smjernica i ostalim sucima za daljnje presude - objašnjava Kladar. Ipak, misli da bi najjednostavnije rješenje bilo da država ukine sporni zakon. Kladar objašnjava da građani kolektivnom tužbom mogu potražiti pravdu, a postoji i pravna osnova za tužbu protiv države. U međuvremenu u našu redakciju i dalje pristižu pritužbe prevarenih bijesnih građana.


- To je prevara. Grijanje za prosinac platio sam 1311 kuna za stan od 65 kvadrata s tri radijatora. Prije razdjelnika račun je bio 700 kn - kaže Stevo Korkut iz Karlovca. U cijeloj zgradi s tri ulaza u kojoj živi prije četiri godine u svim stanovima ugrađeni su razdjelnici za 80.000 kn. No računi su veliki iako se svi griju minimalno.

Idi na 24sata

Komentari 144

  • bajica1009 29.02.2016.

    Glavna stavka na računu konkretno kod mene je FIKSNI trošak (trošak poslovanja toplinara, servisiranje toplane i podstanice, troškovi poslovanja, investicije na sustavima, uredsko poslovanje itd) koji su sastavni dio poslovanja Toplinara. Danas je normalno da je JEDNA firma-tvrtka i proizvođač i kupac toplinske energije a mi smo krajnji kupac, zašto je to tako i zašto se po gradovima nalazi samo jedan Toplinar- znači monopolist treba vidjeti u zakonskoj gluposti. Najveći problem je što se zakonski nije uredila i situacija naplate tople i hladne vode tako da stanar plača stvarnu potrošnju jer se pojedinci neponašaju "domaćinski" već troše i rasipaju vodu na račun svih stanara. KAO KORISNIK ili krajnji kupac sam zadovoljan UREĐAJIMA jer kontroliram potrošnju i samim tim račun. Neslažem se sa ovim tobožnjim borcima za prava stanara jer nemaju cjelovit uvid i nisu obuhvatili sve bitne čimbenike da mogu bacati neprovjerene podatke javnosti.

  • bajica1009 29.02.2016.

    Vidljivo je da su komentare napisali samo oni koji ne koriste ili ne žive u zajedničkim zgradama pa su stoga i nedovoljno educirani da bi bili realni u svojim ocjenama.

  • dahhmal 29.02.2016.

    To je cista prevara i onoga Vrdoljaka bi trebalo odmah u Remetinac jer nas je ucjenio kaznama i on je to naredio i vec je vrijeme da politicari odgovaraju za svoje postupke a ne da rade milionske prevare i stete a nikome nista

Komentiraj...
Vidi sve komentare