To je to što me zanima!

Preživjela iz Auschwitza Eva Mozes Kor umrla u 85. godini

Eva Mozes Kor i njena sestra Miriam imale su samo 10 godina kada su zajedno s obitelji deportirane su u Auschwitz gdje ih je samo činjenica da su jednojajčane blizanke spasila od trenutne smrti
Vidi originalni članak

Eva Mozes Kor, žena koja je preživjela zloglasne medicinske pokuse u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu, umrla je u 85. godini, objavila je neprofitna organizacija koju je Kor osnovala.

Kor je preminula u četvrtak u poljskom gradu Krakovu, objavila je na svojoj stranici organizacija CANDLES čiji su članovi preživjeli Auschwitz i zloglasne nacističke laboratorijske pokuse.

PREŽIVJELA AUSCHWITZ Bila im je - pokusni kunić: 'Na meni su izvodili eksperimente'

Kor je živjela u Rumunjskoj, a s deset godina završila je u nacističkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu 1944. s članovima svoje obitelji među kojima je bila i njezina sestra blizanka Miriam.

U logoru su sestre bile odabrane za sudjelovanje u pseudo-medicinskom istraživanju kojeg je provodio nacistički liječnik Joseph Mengele. Obje djevojčice su preživjele Auschwitz, a u njemu su ubijeni njihovi roditelji i dvije starije sestre.

Nakon rata, Kor je emigrirala u Izrael te kasnije u Sjedinjene Države gdje je osnovala organizaciju CANDLES 1984. i Muzej o holokaustu te edukacijski centar u Indiani 1995.

Njezina životna priča poslužila je kao inspiracija mnogim dokumentarcima.

Kor je umrla prirodnom smrću nakon bolesti u hotelu u Krakovu, objavila je poljska novinska agencija citirajući lokalnu policiju.

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • novajlija 06.07.2019.

    lako je pricat al svjedoka nema

  • Mario Rob 05.07.2019.

    I sad nek neko kaze kako je mengele bio zlocinac,covjek je bio human I spasavao djecu I bolesne od krematorija I sami vidite kako su ta navodna istrazivanja bila jaka kad tek sad umire zrtva istrazivanja

  • boww 05.07.2019.

    Tsss a koliko ih je jos kod nas prezivjelih?danas ih ima vise nego sto ih je bilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare