To je to što me zanima!

Pričuvnom pukovniku Ivi sudi dragovoljac Domovinskog rata

Turudić Sanaderu nije kao olakotnu okolnost cijenio pričuvni čin pukovnika HV-a, a hoće li to učiniti drugi dragovoljac, sudac Zdenko Konjić, znat će se za koji mjesec
Vidi originalni članak

Bivši premijer Ivo Sanader četiri je sata koncentrirano pratio i hvatao bilješke dok je sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici Melanija Grgić izvještavala suce Vrhovnog suda o prvostupanjskoj presudi. Sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić proglasio je Sanadera krivim za ratno profiterstvo i primanje mita od MOL-a i nepravomoćno ga u studenome 2012. osudio na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Dragovoljac Domovinskog rata Turudić Sanaderu nije kao olakotnu okolnost cijenio pričuvni čin pukovnika HV-a, a hoće li to učiniti drugi dragovoljac Domovinskog rata, sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić, saznat će se za koji mjesec. Sudac Konjić, kao i Turudić, jedno vrijeme proveo je na prvoj liniji bojišnice i nositelj je Spomenice Domovinskog rata, Reda hrvatskog pletera i Reda hrvatskog trolista. Uz njega u sudskom vijeću su i suci Marin Mrčela i Dražen Tripalo. Nakon što ovaj tjedan saslušaju argumente obrane i tužiteljstva povući će se na vijećanje te nakon nekoliko mjeseci objaviti pravomoćnu presudu.

Tužiteljstvo, koje se žalilo na kaznu i za Sanadera traži 15 godina robije, zastupa zamjenica glavnog državnog odvjetnika Inka Jurišić.

Ježić novac još nije uplatio 

U utorak će branitelji Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović svojim argumentima iz žalbe pokušati uvjeriti suce da Sanadera oslobode ili da postupak vrate na ponovno suđenje. Ako Vrhovni sud potvrdi nepravomoćnu presudu, Sanader će morati vratiti 3,6 milijuna kuna koje je kao proviziju primio od Hypo banke. 

Što se tiče slučaja Ina - MOL, u kojem je nepravomoćno osuđen da je za mito od 10 milijuna eura izručio upravljačka prava Ine MOL-u, potvrđena pravomoćna presuda znatno bi ojačala izglede Hrvatske u arbitražnim tužbama protiv MOL-a. Prema nepravomoćnoj presudi pet milijuna eura mita Sanaderu, koje je, piše u nepravomoćnoj presudi, preko posrednika platio Zsolt Hernadi, bivši predsjednik Uprave MOL-a, završilo je na računu švicarske tvrtke Roberta Ježića Xenoplast Shipping. Postane li presuda pravomoćna pravni sljednik Xenoplasta Dioki Holding morat će te milijune uplatiti u državni proračun. Podsjećamo, jedan od ključnih svjedoka u predmetu Ina - MOL Robert Ježić u dva navrata je obećao kako će novac s računa njegove švicarske tvrtke uplatiti u državni proračun. Od toga nije bilo ništa, a Dioki Holding žalio se na nepravomoćnu presudu.

Unatoč velikom interesu javnosti, javna sjednica održava se u manjoj sudnici Vrhovnog suda. Osim novinara 24sata pravo da prati raspravu dobio je i jedan građanin. Kako je u ponedjeljak zakasnio na početak osiguranje ga nije pustilo u sudnicu. Nije poznato ima li on kakve veze s MOL-om. Djelatnik mađarske naftne kompanije je, naime, pratio čitavi postupak na Županijskom sudu u Zagrebu.


Idi na 24sata

Komentari 91

  • cudak 1 01.04.2014.

    baš me zanima hoče li dragovoljac past pod utjecaj viših sila vjerovatno hoće jer on je dragovoljac ali kancelarijski ja znam ove svoje i osuda bi bila

  • arwin 01.04.2014.

    Ako je on pukovnik HV-a onda treba preispitati i ostale činove dodijeljene u HV. Zašto oni koji su ih časno stekli ne pokrenu reviziju i ponovni pregled podijeljenih činova?

  • Azer 01.04.2014.

    pričuvni čin pukovnika HV-a?! ?! vi to stvarno!?! shvatljivo je da je danas prvi april, ali... pričuvni čin pukovnika HV-a??? de dosta više... stvarno smo sprdnja od države...

Komentiraj...
Vidi sve komentare