To je to što me zanima!

'Pridruživanje NATO-u dobro je za Švedsku i za Savez u cjelini'

Švedska je odustala od politike neutralnosti koja je trajala više od 200 godina nakon što je Rusija napala Ukrajinu prije više od dvije godine
Vidi originalni članak

Pridruživanje NATO-u dobro je za Švedsku, dobro je za stabilnost na sjeveru i za Savez u cjelini, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na svečanosti podizanja švedske zastave ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

- Švedska je dugo vremena bila naš partner, sada je saveznik sa svim prednostima i odgovornostima - rekao je Stoltenberg, dodajući da Švedska ima vrhunske sposobnosti i prvoklasne oružane snage i obrambenu industriju i da troši više od dva posto svoga BDP-a na obranu.

ANALIZA VOJNE MOĆI Što sve Švedska donosi NATO-u? Nova članica ometa Putinove planove od Ukrajine do Arktika

Na svečanosti podizanja zastave, zajedno s premijerom Ulfom Kristerssonom, stigli su ministri u njegovu kabinetu, princeza Victoria i čelnici šest parlamentarnih stranaka. Švedska je odustala od politike neutralnosti koja je trajala više od 200 godina nakon što je Rusija napala Ukrajinu prije nešto više od dvije godine. Za NATO su pristupanja Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km, najznačajnija u posljednjih nekoliko desetljeća proširenja.

- Solidarnost će biti vodilja za Švedsku kao članicu NATO-a. Dijelit ćemo teret, odgovornost i rizike s našim saveznicima - rekao je premijer Kristersson, ističući da sigurnosna situacija nije bila ovako ozbiljna od Drugog svjetskog rata te da će Rusija ostati prijetnja euroatlantskoj sigurnosti u dogledno vrijeme.

POBIJEDILI NA MELODIFESTIVALENU Švedska je odabrala: Marcus & Martinus idu na Eurosong!

- Švedska je ušla u NATO da bi stekla, ali i pružila sigurnost. Naša potpora Ukrajini temeljni je dio toga, Ukrajina se hrabro bori za svoju slobodu, ali brani i europsku slobodu. Mi u Švedskoj volimo reći da imamo jedinstvene vojne sposobnosti za doprinos na kopnu, u zraku i na moru - rekao je švedski premijer.

Kristersson je rekao da njegova zemlja u potpunosti dijeli odgovornost sa saveznicima u NATO-u, uključujući i nuklearnu strategiju, ali da ne vidi potrebu za razmještajem stalnih baza ili nuklearnog oružja na švedskom tlu u mirnodopsko vrijeme. Na pitanje je li zabrinut mogućom reakcijom Rusije, koja je uvijek isticala da će reagirati ako se Švedska pridruži NATO-u, te boji li se kibernetičkih napada i hibridnih prijetnji, Kristersson je rekao da trebao ostati oprezan. Istaknuo je da Rusija stalno izvodi kibernetičke napade i da će to nastaviti činiti.

NAKON DVA STOLJEĆA NEUTRALNOSTI Švedska dobila zeleno svjetlo. Postaju članica NATO-a, ispred sjedišta stavili švedsku zastavu

- Ne smijemo biti naivni, stoga moramo ostati oprezni - rekao je.

Stoltenberg je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio “veliku stratešku pogrešku” kada je napao Ukrajinu.

- On je htio spriječiti približavanje Ukrajine NATO-i EU-u i tražio je da potpišemo sporazum s Rusijom da neće više biti širenja NATO-a ni na jednu zemlju u Europi. Sada je postigao upravo obratno, želio je manje NATO-a, a dobio je više i još veću vojnu nazočnost na istočnom krilu. Švedska i Finska danas su punopravne članice, a Ukrajina nikad nije bila bliža NATO-u - rekao je Stoltenberg.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Sila Boga ne moli 11.03.2024.

    Samo naprijed, izgleda da I'm je dosadila neutralnost, jer puno igraju call of duty.  

  • Bobi96 11.03.2024.

    Realno i svedska i finska kao i sve clanice NATOa na Ruskoj granici su si ovime potpisale smrtnu presudu jer ako se ikada dogodi rat izmedu Rusije i NATOa sto nece biti sada, ali moze biti za 30 ili 50 godina te zemlje su prve na meti. I cak iako Rusija izgubi taj rat sve te zemlje ce biti nepovratno unistene kao sto je i Ukrajina. Zbog toga uopve ne razumijem taj potez, zasto napraviti neprijatelja od susjeda sa kojim mozes biti u korektnom odnosu.

  • Brucka 11.03.2024.

    I nikad veći izvoz i trgovina naoruzanja iz USA!

Komentiraj...
Vidi sve komentare