To je to što me zanima!

Prije 29 godina: Poginuli dok su razminiravali Zračnu luku Pula

U utorak su kod spomen obilježja u vojarni Hrvatski branitelji Istre položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 29 godina poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula
Vidi originalni članak

U nedjelju 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.



Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pule uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG).

OBLJETNICA Ratno stradanje Petrinje: U ratu je izgubilo život 598 građana, a još se ne zna sudbina za njih 89

Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. No, kada su 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, došlo je do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.



Svojom nesebičnom žrtvom, Vinković, Bulešić, Marjanović i Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a u utorak su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu s brigadirom Stankom Hrženjakom, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar te predstavnici Grada Pule, Općine Medulin, Zračne luke Pula i udruge iz Domovinskog rata. Riječ utjehe okupljenima je pružio i policijski kapelan Ilija Jakovljević koji je podsjetio na sve one koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.  

Idi na 24sata

Komentari 13

  • darko122 10.11.2020.

    Prvo sućut obiteljima poginulih. Ljudima koji su svoje živote dali za našu slobodu. Drugo ti monstrumi koji su minirali aerodrom, davno prije su izbušili kanale ispod piste i napravili šahtove gdje su potom 1991. god. tone i tone eksploziva uvukli. O kakvim se neljudima, zvijerima radilo jasno je kad shvatiš da su ih Istrijani pustili da odu u Srbiju, bez da im je dlaka sa glave falila, a oni su te naše ljude prevarili i poubijali. Nažalost ti koji su im zapovijedali i to su morali znati, uredno su se vratili u Istru poslije rata ili dolaze na ljetovanja i ne peče ih savjest. Čak bi neki doveli "povijesne, avione s tom petokrakom" da skrnave mjesta pogibije naših branitelja.

  • Squadron de la Muerte 10.11.2020.

    Cit...No, kada su 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, došlo je do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.//// TAKO ti je kada vjerujes najgnusnijem neprijatelju ikada u povijesti Hrvatske !Nikada zaboraviti i jos manje oprostiti srbocetnickim teroristima !!

  • Prva proleterska_1_1 10.11.2020.

    Aerodrom ne može biti brdovit , nego potpuno ravan , pa se svakom postavlja odmah pitanje , šta su tamo radili demineri a zašto nije deminiranje vršeno tenkovima sa vrtečim se lancima napred ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare