To je to što me zanima!

'Prije nismo imali niti radio, a sad smo opremljeni kao NASA'

Od raspadnute škole koja je zarasla u korov, ravnatelj Tihomir Tomčić napravio je suvremeno tehničko učilište koje razvija kreativnost i stvara vrhunske inovatore
Vidi originalni članak

Kad je 2010. godine zasukao rukave te s trojicom školskih profesora, domarom i susjedom usred ljeta očistio teren za gradnju kamenog zida, vidjelo se da Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, nije mrtvo puhalo. Kad je došao u školu kao ravnatelj, škola nije imala ni radioprijamnik. Sami su izradili natječaj, tj. popis stvari za javnu nabavu, sve što škola mora imati. Dobili su suglasnost nadležnih i sami našli partnere u Njemačkoj te modernizirali školu. Nisu kukali i čekali pomoć hrvatskih institucija.

Od najlošije škole u Hrvatskoj, na početku Tomčićeva mandata, danas su dogurali do najopremljenije srednje škole s oko 750 učenika te šest kabineta elektrotehnike u kojima je sofisticirana oprema iz Njemačke, četiri informatičke učionice te četiri kabineta strojarstva.

Proizvode svoju struju za sve potrebe škole

Imaju i osam radionica opremljenih najsuvremenijim strojevima, radionicu za izradu i dizajniranje namještaja i stolarije, radionicu za automehatroniku te centar za zavarivanje. Učionice su internetski umrežene, opremljene TV-om, DVD-om, videom, LCD projektorom i računalom. U multimedijskom centru učenici mogu iznajmljivati knjige, čitati novine i raznu literaturu, učiti ili gledati TV te surfati internetom. Imaju i kantinu, solarni centar, solarnu punionicu električnih vozila te nekoliko električnih vozila, kao i hibridno vozilo Toyota Auris. Napravili su vjetrenjaču od 1 kW te solarnu centralu snage 10 kW. Imaju svoju struju. Ravnatelj Tomčić član je stručnog vijeća ravnatelja strukovnih škola županije. Zagovornik je ideje da škola mora pratiti promjene na tržištu rada, kao i razvoj suvremene tehnologije, kako bi učenici bili pripremljeni za posao čim završe školu. Zato je u Tomčićevoj školi jako važna praksa, pa velik broj učenika Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića nakon trogodišnjeg obrazovanja odmah dobije posao.

Skupa oprema koju škola ima ne stoji u vitrini. Učenici je svakodnevno koriste, učeći se svojem zanatu. Tako su Valentino Raspović, Anđelo Pastulović i Toni Paleka, uz vodstvo nastavnika Ante Ivanca, od klasičnog Mercedesa napravili vozilo na električni pogon. Za to im je trebalo četiri mjeseca rada. Očekuje se da će postizati brzinu do 100 km/h te da će bez dopunjavanja energije prijeći po 120 kilometara.

Pomažu siromašnima i djeci iz osnovne škole

Ove godine učenici strukovne škole izradili su pet kompleta didaktičke edukativne opreme namijenjenih osnovnim školama, a u svakom kompletu bili su model fotonaponskog sustava, model vjetrenjače i mali solarni automobil. Srednjoškolci su izradili krevet ženi koja je zbog neimaštine spavala na sobnim vratima položenima na cigle, a sudjelovali su na utrci solarnih automobila koje su izradili učenici šest hrvatskih strukovnih škola, ovog proljeća u Sisku. Škola Vice Vlatkovića kupila je dva karting vozila te su osnovali karting klub, u kojem će učenici vježbati i utrkivati se.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje


Idi na 24sata

Komentari 26

  • TihomirTadic 12.11.2014.

    svaka čast

  • belas 12.11.2014.

    Klinci šta ste to naravili od GTI-a

  • cyber 12.11.2014.

    Tako treba ,svaka cast!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare