To je to što me zanima!

Prijetnje sigurnosti u Hong Kongu Kina neće tolerirati

Partija "neće tolerirati podjelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti te će odlučno spriječiti i suzbiti strane snage od uplitanja u Hong Kong i Macao, poručili su iz Kine
Vidi originalni članak

Kina neće tolerirati suprotstavljanje formuli o "jednoj zemlji i dva sistema", koja se primjenjuje na odnos Hong Konga i Kine, separatizam ili prijetnje nacionalnoj sigurnosti u toj pokrajini, visoki kineski dužnosnik rekao je u petak, nakon sastanka najviših partijskih dužnosnika

U četvrtak je vladajuća Komunistička partija, nakon četverodnevnog partijskog plenuma, obećala da će osigurati stabilnost u Hong Kongu.

Prvotno prosvjed protiv predloženog zakona o izručenju osumnjičenika u ostatak Kine, hongkonški je prosvjed prerastao u široki prodemokratski pokret.

Parlamentarni dužnosnik Shen Chunyao je, govoreći novinarima o ishodima sastanka, istaknuo kako je Hong Kong "naravno" bio važna tema sastanka, na kojem se okupilo oko 370 dužnosnika Komunističke partije Kine.

Plenum je u zaključku naglasio kako je "jedna zemlja" temelj "dvaju sustava" te da će partija poduprijeti vlade specijalnih administrativnih regija, Hong Konga i Macaa, da ojačaju provođenje zakona, rekao je Shen, predsjednik Odbora za temeljni zakon Nacionalnog narodnog kongresa Kine.

Temeljni zakon je, ustav Hong Konga koji određuje veze te regije s Pekingom.

Društvo u Hong Kongu i Macau, pogotovo državni službenici i mladi ljudi, moraju poraditi na svom "domoljubnom duhu" te znanju kineske povijesti i kulture, dodao je Shen.

Partija će "odlučno čuvati nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, čuvat će dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i Macaa te neće tolerirati bilo kakve izazove za načelo 'jedna zemlja, dva sustava'", rekao je Shen.

Partija "neće tolerirati podjelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti te će odlučno spriječiti i suzbiti strane snage od uplitanja u Hong Kong i Macao i od izvođenja separatističkih, subverzivnih, infiltracijskih ili destruktivnih aktivnosti".

Centralne kineske vlasti tvrde da se ne upliću u situaciju u Hong Kongu te optužuju SAD i Veliku Britaniju za utjecaj na prosvjednike.

Prema stranim izaslanicima i sigurnosnim analitičarima, Kina je udvostručila sigurnosne snage centralnih vlasti u Hong Kongu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Hanss_1 02.11.2019.

    Podrška Kini sve ovo rade US političari i Englezi

  • Wimby 01.11.2019.

    Podrska Kini i njezinim vlastima. Hong Kong je dio Kine, u inat SAD-u i VB.

Komentiraj...
Vidi sve komentare