To je to što me zanima!

Primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva se nastavlja

Potpisnici novog sporazuma smatraju ga važnim i zbog kontinuiteta uređenja radnih odnosa na granskoj razini te utjecaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljstvu
Vidi originalni članak

Socijalni partneri u turizmu, sindikati i poslodavci, sklopili su sporazum kojim je dogovoren nastavak primjene odredbi Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, izvijestili su u utorak iz sindikata STUH, koji je uz Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te HUP-Udrugu ugostiteljstva i turizma potpisnik tog sporazuma.

Sporazum je sklopljen početkom ovog tjedna, čime je prestao važiti prijašnji sporazum o moratoriju na odredbe Kolektivnog ugovora ugostiteljstva potpisan 25. ožujka.

GARI CAPPELLI: 'S ugostiteljima koji namještaju račune za potporu nema priče'

"Novim sporazumom potpisnice su utvrdile da se do 30. travnja 2021. neće primjenjivati dio članka 30. Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, u dijelu u kojem je regulirana visina minimalne bruto plaće u kunama bez dodataka za II, III, i IV grupu složenosti poslova. Ostali članci Kolektivno ostaju na snazi i primjenjuju se do 31. prosinca 2021.", ističu iz STUH-a

Dogovorene su i iznimke - ako su kod pojedinog poslodavca uslijed izvanrednih okolnosti zbog koronavirusa temeljem aneksa kućnog kolektivnog ugovora ili posebnog sporazuma sklopljenog sa sindikatima pojedina pitanja u kućnom kolektivnom ugovoru uređena drugačije nego u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva za vrijeme važenja tih kućnih aneksa odnosno sporazuma, njihove će odredbe za radnike imati prednost pred odredbama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Sindikati i poslodavci u turizmu utvrdili su i da za vrijeme trajanja pandemije te posljedica na poslovanje turističkog sektora, zbog čega je ugroženo poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu i dijelom i/ili u cijelosti prekinuto poslovanje poslodavca te posljedično zbog nemogućnosti osiguranja posla radniku prema zaključenom ugovoru o radu, radnik, za razdoblje kada ne radi, prema odluci poslodavca ima pravo na naknadu plaće u iznosu od najmanje 50 posto njegove osnovne plaće.

PRVI KRUG ISPLATA Najviše novca od potpora otišlo je ugostiteljima i trgovcima

Ako bi navedeni iznos bio niži od minimalne plaće propisane Uredbom o minimalnoj plaći, radnik ima pravo na iznos u visini minimalne plaće, iznose iz STUH-a, dodajući da kod poslodavaca koji imaju kućne kolektivne ugovore visina osnovnih plaća, odnosno visina osnovice plaća i visina naknade plaće, utvrđuju se temeljem pregovora između sindikata i poslodavca.

Potpisnici novog sporazuma smatraju ga važnim i zbog kontinuiteta uređenja radnih odnosa na granskoj razini te utjecaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljstvu.

"Za poslodavce je sporazum dodatno važan i zbog ponovne mogućnosti korištenja instituta preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati tjedno, a koju nije moguće koristiti bez kolektivnog ugovora", kažu iz STUH-a, poručujući i da su svi socijalni partneri svjesni težine stanja i važnosti dogovora poslodavaca i sindikata kako bi se očuvala radna mjesta i time osigurao opstanak i oporavak turističkog sektora.

Podsjećaju da su i kao članice Socijalnog vijeća za turizam dali podršku Vladi za sve učinjeno do sada, posebice za odluku o nastavku potpora za plaće radnika te reprogram mjere stalni sezonac.

PROMO Ugostitelji prvog radnog dana: ‘Nismo gubili vrijeme’

Turističkom sektoru mora se, kako zaključuju, pružiti podrška kako bi se premostilo vrijeme do iduće turističke godine, a što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare