Obavijesti

News

Komentari 0

Primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva se nastavlja

Primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva se nastavlja
1

Potpisnici novog sporazuma smatraju ga važnim i zbog kontinuiteta uređenja radnih odnosa na granskoj razini te utjecaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljstvu

VIDEO

Socijalni partneri u turizmu, sindikati i poslodavci, sklopili su sporazum kojim je dogovoren nastavak primjene odredbi Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, izvijestili su u utorak iz sindikata STUH, koji je uz Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te HUP-Udrugu ugostiteljstva i turizma potpisnik tog sporazuma.

Sporazum je sklopljen početkom ovog tjedna, čime je prestao važiti prijašnji sporazum o moratoriju na odredbe Kolektivnog ugovora ugostiteljstva potpisan 25. ožujka.

'S ugostiteljima koji namještaju račune za potporu nema priče'
'S ugostiteljima koji namještaju račune za potporu nema priče'

"Novim sporazumom potpisnice su utvrdile da se do 30. travnja 2021. neće primjenjivati dio članka 30. Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, u dijelu u kojem je regulirana visina minimalne bruto plaće u kunama bez dodataka za II, III, i IV grupu složenosti poslova. Ostali članci Kolektivno ostaju na snazi i primjenjuju se do 31. prosinca 2021.", ističu iz STUH-a

Dogovorene su i iznimke - ako su kod pojedinog poslodavca uslijed izvanrednih okolnosti zbog koronavirusa temeljem aneksa kućnog kolektivnog ugovora ili posebnog sporazuma sklopljenog sa sindikatima pojedina pitanja u kućnom kolektivnom ugovoru uređena drugačije nego u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva za vrijeme važenja tih kućnih aneksa odnosno sporazuma, njihove će odredbe za radnike imati prednost pred odredbama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Sindikati i poslodavci u turizmu utvrdili su i da za vrijeme trajanja pandemije te posljedica na poslovanje turističkog sektora, zbog čega je ugroženo poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu i dijelom i/ili u cijelosti prekinuto poslovanje poslodavca te posljedično zbog nemogućnosti osiguranja posla radniku prema zaključenom ugovoru o radu, radnik, za razdoblje kada ne radi, prema odluci poslodavca ima pravo na naknadu plaće u iznosu od najmanje 50 posto njegove osnovne plaće.

Najviše novca od potpora otišlo je ugostiteljima i trgovcima
Najviše novca od potpora otišlo je ugostiteljima i trgovcima

Ako bi navedeni iznos bio niži od minimalne plaće propisane Uredbom o minimalnoj plaći, radnik ima pravo na iznos u visini minimalne plaće, iznose iz STUH-a, dodajući da kod poslodavaca koji imaju kućne kolektivne ugovore visina osnovnih plaća, odnosno visina osnovice plaća i visina naknade plaće, utvrđuju se temeljem pregovora između sindikata i poslodavca.

Potpisnici novog sporazuma smatraju ga važnim i zbog kontinuiteta uređenja radnih odnosa na granskoj razini te utjecaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljstvu.

"Za poslodavce je sporazum dodatno važan i zbog ponovne mogućnosti korištenja instituta preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati tjedno, a koju nije moguće koristiti bez kolektivnog ugovora", kažu iz STUH-a, poručujući i da su svi socijalni partneri svjesni težine stanja i važnosti dogovora poslodavaca i sindikata kako bi se očuvala radna mjesta i time osigurao opstanak i oporavak turističkog sektora.

Podsjećaju da su i kao članice Socijalnog vijeća za turizam dali podršku Vladi za sve učinjeno do sada, posebice za odluku o nastavku potpora za plaće radnika te reprogram mjere stalni sezonac.

Ugostitelji prvog radnog dana: ‘Nismo gubili vrijeme’
Ugostitelji prvog radnog dana: ‘Nismo gubili vrijeme’

Turističkom sektoru mora se, kako zaključuju, pružiti podrška kako bi se premostilo vrijeme do iduće turističke godine, a što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa