To je to što me zanima!

Pritisak Europe na AstraZenecu: 'Naš ugovor je kristalno jasan, moraju dati što su potpisali'

AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan, rekla je Ursula von der Leyen, što je u suprotnosti s izjavama direktora AstraZenece
Vidi originalni članak

Ugovor Europske unije i AstraZenece za cjepiva protiv covida-19 sadrže obvezujuće dijelove, rekla je u petak čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen dok europski savez nastavlja pritisak na tvrtku da dostavi obećana cjepiva. 

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka prošli tjedan objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog proizvodnih problema u tvornici u Belgiji. 

USKORO MASOVNO CIJEPLJENJE AstraZeneca će proizvesti 90 milijuna doza cjepiva u Japanu

Dužnosnik EU-a kazao je da će savez primiti 31 milijuna doza u tom periodu, odnosno 60 posto manje nego je ranije dogovoreno. 

- Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan - kazala je von der Leyen za radio Deutschlandfunk, dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine. 

- AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan - naglasila je Njemica. 

Njezina tvrdnja u suprotnosti je s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je u utorak rekao da se sporazum s EU-om temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva. 

RAZGOVORI O ISPORUCI CJEPIVA Potpuna konfuzija: AstraZeneca tvrdi da nije otkazala sastanak sa čelnicima EU oko cjepiva

Soriot je rekao i da je EU kasno postigla dogovor o isporuci, pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici. 

Von der Leyen je rekla da je odredba o „davanju sve od sebe“ vrijedila samo kad se nije znalo hoće li AstraZeneca uspjeti razviti cjepivo, dodavši kako se u ugovoru spominju četiri mjesta proizvodnje, od kojih su dva u Britaniji. 

Istaknula je kako EU u petak želi objaviti uređenu verziju ugovora. Bruxelles je od britansko-švedske tvrtke unaprijed kupio 300 milijuna doza ako se pokažu djelotvorne i sigurne. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove odobriti to cjepivo u petak.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • verjandir 29.01.2021.

    Bil ja za cjepivo ili ne ali sad bi si debelo zamisil kaj je sad.Il su kaj zaje sa cjepivom pa se vade ili hoće veću cijenu nabiti tu čista posla nisu a sa druge strane da je to tak strašno naša crem de la crema iz sabora i ostali vrli nositelji politike i tkz. tajkuni bi se strgali da se prvi cijepe, možeš mislit kak bi to prepustili fosilima .

  • Habsburška Nizozemska 29.01.2021.

    AstraZeneca ima sjedište u Velikoj Britaniji, EU im može funt perja vrit pihnuti.

  • ZoranRajilic 29.01.2021.

    nažalost EU je previše vjerovala a UK ih je žedne preko rijeke prevele. pogledajte samo današnju izjavu njihovog ministra za zdravlje a već se spremaju da odobre i novovax cjepivo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare