To je to što me zanima!

Procesija 'Za križen' održana na nikad praznijem Hvaru...

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite jučer odobrio održavanje drevne hvarske procesije 'Za križen', ona je noćas i održana, uz, dakako, posebne mjere i uvjete...
Vidi originalni članak

Kako bi odobrio procesiju, inače na popisu UNESCO-ve nematerijalne baštine, Nacionalni stožer Hvaranima je uvjetovao da u njoj ne sudjeluje više od 15 ljudi, a tako je na kraju i bilo. Uz križonošu, tu je bila i njegova najbliža pratnja, a procesiju je cijelim putem nadzirala policija te lokalni Stožer. 

'Za križen' je tako započeo u četvrtak u 22 sata navečer, a završio danas, u šest ujutro, sat vremena ranije nego što je to uobičajeno. procesija se tako sigurno vratila u svih šest mjesta iz kojih je i krenula, a ono što Jelsu u cijeloj priči izdvaja je kraj procesije, kad križonoša trči preko mjesne pjace.  

Povorke se po mjestima kreću u krug, u smjeru kazaljke na satu. A nakon prolaska svake povorke kroz svaku od crkava, crkva se dezinficirala. 

Procesiju su ove godine mogli pratiti tek rijetki sa svojih prozora, a dozvolu da bude na terenu dobio je i Paul Bradbury, osnivač portala 'Total Croatia News' koji je cijelu procesiju bilježio snimkama. Sa sigurne udaljenosti, dakako. 

Ovako je izgledao početak procesije u Jelsi:

Procesija iz Vrboske pristiže u Jelsu:

Procesija iz Pitve stiže u Jelsu:

Don Stanko dočekuje povratak procesije u Jelsi:

Sam kraj procesije u Jelsi:

.

 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • škver 10.04.2020.

    Uzalud sve ! Virus jači.

  • 10.04.2020.

    Zašto se najgori medu nama toliko hvale vjerom? Još je bolje pitanje, zašto su takvi u prvim crkvenim redovima?

  • Arlinio 10.04.2020.

    Hoće li sad netko spomenuti kako bi se svi katolici trebali odreći profesionalne zdravstvene skrbi jer rade ovakve gluposti (jer ih Bog čuva?!) ili to vrijedi samo za nevjerne šetače po Jarunu? Samo se usudite pitat za propusnicu!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare