To je to što me zanima!

Promicanje obnovljivih izvora: Brod Greenpeacea je u Splitu

Ispred 60-metarskog jedrenjaka su uređaji koji pomoću solarne energije omogućuju kuhanje i grijanje vode, te izložba fotografija hrvatskih solarnih i vjetroelektrana
Vidi originalni članak

Greenpeaceov 60-metarski jedrenjak Rainbow Warrior u utorak uplovio je u Split i započeo jadransku turneju s ciljem promicanja obnovljivih izvora energije. Radi se o trećem brodu istog imena kojim plove aktivisti te ekološke organizacije od 2011. godine. 

Vrhunski opremljen s električnim pogonskim sustavom i s najvišim ekološkim standardima motora, uvelike nadvisuje kočaricu koja je prva 1971. godine prva zaplovila pod imenom "Duginog ratnika".

U osam dana posjetit će, osim Splita, Zadar, Rijeku i Pulu te pokazati da obnovljivi izvori energije, osim što sprečavaju klimatske promjene, povećavaju energetsku neovisnost zemlje i otvaraju radna mjesta

- Prvi Rainbow Warrior minirali su francuski specijalci 1985. godine, ali on je imao važnu ulogu u zaustavljanju nuklearnih pokusa na Pacifiku, uspješno blokirao odvoz ugljena i sprečavao destruktivno kočarenje – objasnili su iz Greenpeacea.

U osam dana posjetit će, osim Splita, Zadar, Rijeku i Pulu te pokazati da obnovljivi izvori energije, osim što sprečavaju klimatske promjene, povećavaju energetsku neovisnost zemlje i otvaraju radna mjesta. Građani imaju priliku posjetiti brod i potpisati peticiju da se smanje administrativne i porezne prepreke za korištenje obnovljivih izvora energije.

-  U Hrvatskoj se nedovoljno razvijaju potencijali za obnovljivu energiju, te se koristi samo 27 MW sunčeve energije. U manje sunčanoj Sloveniji danas koriste 250 MW, a u Slovačkoj i dvostruko više od njih. Pitamo se zbog čega bi Hrvatska, kao jedna od najsunčanijih zemalja Europe, bila na začelju korištenja sunčeve energije – kazao je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Ispred broda postavljeni su uređaji koji pomoću solarne energije omogućuju kuhanje i grijanje vode, te izložba fotografija hrvatskih solarnih i vjetroelektrana. Tijekom boravka Rainbow Warriora u Hrvatskoj održavat će se susreti investitora, vlasti, stručnjaka i civilnog društva koji će razgovarati o preprekama investicijama u obnovljive izvore energije.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • Hrvat 07 15.07.2014.

    Nek idu u Ameriku, Francusku, Njemačku promovirat svoje skupe obnovljive izvore. Nama prodaju fore s obnovljivim izvorima, od njih kupujemo skupu struju, a oni potpisuju ugovore s Rusima o plinovodima i grade nuklearne reaktore. Stalno nas netko drži za budale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare