Obavijesti

News

Komentari 1

Promicanje obnovljivih izvora: Brod Greenpeacea je u Splitu

Promicanje obnovljivih izvora: Brod Greenpeacea je u Splitu
5

Ispred 60-metarskog jedrenjaka su uređaji koji pomoću solarne energije omogućuju kuhanje i grijanje vode, te izložba fotografija hrvatskih solarnih i vjetroelektrana

VIDEO

Greenpeaceov 60-metarski jedrenjak Rainbow Warrior u utorak uplovio je u Split i započeo jadransku turneju s ciljem promicanja obnovljivih izvora energije. Radi se o trećem brodu istog imena kojim plove aktivisti te ekološke organizacije od 2011. godine. 

Vrhunski opremljen s električnim pogonskim sustavom i s najvišim ekološkim standardima motora, uvelike nadvisuje kočaricu koja je prva 1971. godine prva zaplovila pod imenom "Duginog ratnika".

U osam dana posjetit će, osim Splita, Zadar, Rijeku i Pulu te pokazati da obnovljivi izvori energije, osim što sprečavaju klimatske promjene, povećavaju energetsku neovisnost zemlje i otvaraju radna mjesta

- Prvi Rainbow Warrior minirali su francuski specijalci 1985. godine, ali on je imao važnu ulogu u zaustavljanju nuklearnih pokusa na Pacifiku, uspješno blokirao odvoz ugljena i sprečavao destruktivno kočarenje – objasnili su iz Greenpeacea.

U osam dana posjetit će, osim Splita, Zadar, Rijeku i Pulu te pokazati da obnovljivi izvori energije, osim što sprečavaju klimatske promjene, povećavaju energetsku neovisnost zemlje i otvaraju radna mjesta. Građani imaju priliku posjetiti brod i potpisati peticiju da se smanje administrativne i porezne prepreke za korištenje obnovljivih izvora energije.

-  U Hrvatskoj se nedovoljno razvijaju potencijali za obnovljivu energiju, te se koristi samo 27 MW sunčeve energije. U manje sunčanoj Sloveniji danas koriste 250 MW, a u Slovačkoj i dvostruko više od njih. Pitamo se zbog čega bi Hrvatska, kao jedna od najsunčanijih zemalja Europe, bila na začelju korištenja sunčeve energije – kazao je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Ispred broda postavljeni su uređaji koji pomoću solarne energije omogućuju kuhanje i grijanje vode, te izložba fotografija hrvatskih solarnih i vjetroelektrana. Tijekom boravka Rainbow Warriora u Hrvatskoj održavat će se susreti investitora, vlasti, stručnjaka i civilnog društva koji će razgovarati o preprekama investicijama u obnovljive izvore energije.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.