To je to što me zanima!

Promovirali medijsku slobodu: Uhitili ih zbog 'utaje poreza'

Bjeloruske vlasti ne bi trebale iskorištavati porezni zakon kako bi lovili i privodili novinare i ljude koji žele promovirati medijsku slobodu u zemlji - rekla je Gulnoza Said, koordinatorica za Europsku i Srednju Aziju CPJ-a
Vidi originalni članak

Bjeloruske vlasti bi trebale odmah pustiti one koji su nedavno privedeni u sklopu istrage o utaji poreza od strane Press kluba Bjelorusija, rekli su danas iz odbora za zaštitu novinara. 

- Vlasti u Minsku privele su 22. prosinca pet djelatnika Press kluba Bjelorusije i neovisnu novinarku Kseniju Lutskinu koja je nedavno sudjelovala na eventu koji je organizirao klub - izjavila je za medije glavna urednica Press Klub 'Media IQ' Nadzeye Belakhvostik.

Press klub Bjelorusija je profesionalna organizacija koja se bavi razvojem i proizvodnjom medijskog sadržaja, opisano je na njihovoj web stranici. 

U svom programu bave se prikazivanjem kršenjem medijske slobode u Bjelorusiji, piše Cpj.org.

ZATVORENE 53 OSOBE Uhićeni hongkonški aktivisti jer su pokušali 'svrgnuti' vladu

Šest ljudi privedeno je kao dio istrage o utaji poreza u klubu. 

Nedugo nakon privođenja, Press klub prijavio je zadržavanje novinara u zatvoru.

Privedeni novinari su pratili protuvladine prosjede koji su se odvijali nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. godine. 

- Bjeloruske vlasti ne bi trebale iskorištavati porezni zakon kako bi lovili i privodili novinare i ljude koji žele promovirati medijsku slobodu u zemlji - rekla je Gulnoza Said, koordinatorica za Europsku i Srednju Aziju CPJ-a. 

- Nedavno privedeni djelatnici Press kluba trebali bi biti odmah pušteni, a optužbe protiv njih povučene - dodala je. 

Uhićeni djelatnici su osnivač Press kluba Yulia Slutskaya, direktor Siarhei Alsheuski, direktor programa Alla Sharko, snimatelj Petr Slutski i Siarhei Yakupau, direktor medijskog obrazovnog projekta kluba 'Akademija'.

MASOVNI SKUP U MINSKU Bjelorusi i u 2021. nastavljaju s prosvjedima protiv Lukašenka

Prema izvještajima tamošnjih medija, istražitelji su ispitali sve osumnjičene.

Istražni odbor optužio je Slutskayu za utaju poreza u vezi s njezinim radom u Press klubu Bjelorusije, a Alsheuskog, Slutskog, Sharka i Lutskinu za sudjelovanje u zločinu.

Vlasti nisu optužile Yakupaua koji ima Rusko državljanstvo, ali ga 31. prosinca deportirali iz zemlje i odredili mu desetogodišnju zabranu ulaska u Bjelorusiju, naveo je Yakupau u svojoj Facebook objavi.

Iz Press kluba rekli su da je ovo uhićenje 'pogreška' i da očekuju kako će nakon iskrene i otvorene istrage njihovi kolege biti pušteni i optužbe odbačene.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 10.01.2021.

    ma ni slucajno, treba im se dopustiti utaja poreza, taj zkon je samo za trump

  • Usora1 08.01.2021.

    od kada se to na soroseve donacije placa porez, ovi bjelorusi nisu normalni. evo nas tomasevic nije platio ni lipe pa ga niko ne hapsi, sto ti je reci demokracija à la carte

  • Mjerilooo 08.01.2021.

    Mad imaju slobodu onda su potplaceni da lazno objavljuju

Komentiraj...
Vidi sve komentare