News

Komentari 5

Promovirali medijsku slobodu: Uhitili ih zbog 'utaje poreza'

Promovirali medijsku slobodu: Uhitili ih zbog 'utaje poreza'

Bjeloruske vlasti ne bi trebale iskorištavati porezni zakon kako bi lovili i privodili novinare i ljude koji žele promovirati medijsku slobodu u zemlji - rekla je Gulnoza Said, koordinatorica za Europsku i Srednju Aziju CPJ-a

Bjeloruske vlasti bi trebale odmah pustiti one koji su nedavno privedeni u sklopu istrage o utaji poreza od strane Press kluba Bjelorusija, rekli su danas iz odbora za zaštitu novinara. 

- Vlasti u Minsku privele su 22. prosinca pet djelatnika Press kluba Bjelorusije i neovisnu novinarku Kseniju Lutskinu koja je nedavno sudjelovala na eventu koji je organizirao klub - izjavila je za medije glavna urednica Press Klub 'Media IQ' Nadzeye Belakhvostik.

Press klub Bjelorusija je profesionalna organizacija koja se bavi razvojem i proizvodnjom medijskog sadržaja, opisano je na njihovoj web stranici. 

U svom programu bave se prikazivanjem kršenjem medijske slobode u Bjelorusiji, piše Cpj.org.

Šest ljudi privedeno je kao dio istrage o utaji poreza u klubu. 

Nedugo nakon privođenja, Press klub prijavio je zadržavanje novinara u zatvoru.

Privedeni novinari su pratili protuvladine prosjede koji su se odvijali nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. godine. 

- Bjeloruske vlasti ne bi trebale iskorištavati porezni zakon kako bi lovili i privodili novinare i ljude koji žele promovirati medijsku slobodu u zemlji - rekla je Gulnoza Said, koordinatorica za Europsku i Srednju Aziju CPJ-a. 

- Nedavno privedeni djelatnici Press kluba trebali bi biti odmah pušteni, a optužbe protiv njih povučene - dodala je. 

Uhićeni djelatnici su osnivač Press kluba Yulia Slutskaya, direktor Siarhei Alsheuski, direktor programa Alla Sharko, snimatelj Petr Slutski i Siarhei Yakupau, direktor medijskog obrazovnog projekta kluba 'Akademija'.

Prema izvještajima tamošnjih medija, istražitelji su ispitali sve osumnjičene.

Istražni odbor optužio je Slutskayu za utaju poreza u vezi s njezinim radom u Press klubu Bjelorusije, a Alsheuskog, Slutskog, Sharka i Lutskinu za sudjelovanje u zločinu.

Vlasti nisu optužile Yakupaua koji ima Rusko državljanstvo, ali ga 31. prosinca deportirali iz zemlje i odredili mu desetogodišnju zabranu ulaska u Bjelorusiju, naveo je Yakupau u svojoj Facebook objavi.

Iz Press kluba rekli su da je ovo uhićenje 'pogreška' i da očekuju kako će nakon iskrene i otvorene istrage njihovi kolege biti pušteni i optužbe odbačene.

Najčitaniji članci