To je to što me zanima!

Pronašli jedan od najvećih dijamanata od 500 karata

Rudari su u Lesothu pronašli jedan od najvećih dijamanata na svijetu - gotovo savršeni bijeli dijamant od 478 karata. Poslali su ga na analizu
Vidi originalni članak

Rudari su u Africi u Lesothu pronašli jedan od najvećih dijamanata na svijetu - gotovo savršeni bijeli dijamant od 478 karata, prioćila je rudarska grupa Gem Diamond. Našli su ga u rudniku Letseng još 8. rujna te ga poslali na analizu stručnjacima u Antwerpenu.
- Ima potencijal da postane jedan od najvećih dijamanata u povijesti - kažu iz Gema. Rudnik Letseng jedan je od najproduktivnijih rudnika na svijetu; u njemu su pronašli četiri od 20 najvećih dijamanata. Prije no što se dijamant izbrusi teško je procijeniti njegovu pravu vrijednost, ali u Gemu kažu da su dijamant slične veličine, ali manje kvalitetan prodali za 12 milijuna dolara te ne sumnjaju u uspjeh svog najnovijeg otkrića. Rudnik Letseng je 70 posto u vlasništvu Gema, a 30 posto u vlasništvu vlade Lesotha.
Najveći svjetski dijamant je Cullinan, koji su otkrili u Južnoj Africi 1905. godine. Imao je 3100 karata prije no što su ga isjekli na stotinjak manjih dijamanata, od kojih je većina u britanskoj kraljevskoj kruni.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare