To je to što me zanima!

Pronašli su 73 žive plemenite periske: 'To daje veliku nadu za ovu izrazito ugroženu vrstu'

Sad se oporavljaju od stresa, ali sve odlično reagiraju, kažu u Aquariumu
Vidi originalni članak

Biolozi su u samo nekoliko dana pronašli 73 žive,plemenite,juvenilne periske koje su stigle u pulski Aquarium. Vijest je to koja ohrabruje jer ugroženost tih morskih bića graniči s izumiranjem. Daje to nadu da bi se ova endemska vrsta ipak mogla spasiti. Periske su pronašli proteklog vikenda kod Poreča i Rovinja. Najmanja jedinka veličine je 1,3 centimetra, a najveća 5,7 centimetara. Nalaze se u karantenskom bazenu pulskog Aquarija gdje stručnjaci danonoćno vode brigu o njima.

DOBRE VIJESTI Maturant u Ninu pronašao dvije žive plemenite periske, dao im je imena Petra-Mila i Josipa...

- Sve su žive i to je nevjerojatno dobra vijest. Bile su zakačene na kolektorima i pronađene su na različitim dubinama u moru, od 6 do 10 metara. Zapetljale su se u kolektore koji su rađeni od mreža. Nakon što su uočene, odrezao se dio oko jedinke, a njih su stavili u prikladnu vreću s morskom vodom i takve su stigle u naš Aquarij - kaže biologinja Nikolina Premate. Sve periske su fotografirali i smjestili u karantnske bazene koji su rađeni upravo za njih. Imaju UV tretiranu i filtriranu vodu.

- Sve su kod nas odlično reagirale, što je sjajna vijest. Međutim, postoji mogućost da su neke od njih zaražene, ali to ćemo znati kroz mjesec, dva. U ovom trenutku smo ih pustili da se oporave od stresa. Hranimo ih mikroalgama, jer u našem akvariju imamo produkciju četiri vrste mikroalgi kojima hranimo periske. Za razliku od zapadnog Mediterana gdje ih je pronađeno tek nekoliko, u okolici Poreča je u ovoj godini pronađeno najviše plemenitih periski - dodaje.

SMJESTILI IH U PRIHVATNE BAZENE U pulski akvarij stigle su bebe periske: 'Ovo je rekordan broj!'

Uz te 73 periske, u Puli se od 2021. i 2022. godine nalazi i 8 živih periski. "Jedna nam je narasla do 8 centimetara, a došla je kod nas kada je imala samo 1,5 centimetar.Zove se Morana i ona je naše pravo malo čudo. Nadamo se da ćemo imati još tih malih čuda"rekla je. Morana je rasla 2 godine. Inače, biolozi kažu da bi trebale rasti oko 1 centimetra mjesečno. Ali, obzirom da su neke bile zaražene, rast je bio sporiji.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Antimor 23.11.2023.

    Nadajmo se da će opstati

  • Knipex 22.11.2023.

    Ja bi ih sve povadil.Mozda bi bisera nasel.Je*es udurnu skoljku

  • zvizdač 22.11.2023.

    Divna vijest !

Komentiraj...
Vidi sve komentare