To je to što me zanima!

Proširila se zaraza: Od šuge je oboljelo osoblje i pet pacijenata

Svrabom koji se pojavio na odjelu interne u pulskoj Općoj bolnici dosad se zarazilo trinaest ljudi. Potvrdio je to zamjenik ravnateljice dr. Ivica Fedel...
Vidi originalni članak

Svrab se pojavio prošle srijede na jednom od odjela Službe za internu medicinu u Općoj bolnici u Puli, a izvor epidemije najvjerojatnije je pacijent koji je ležao na odjelu.

- Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Svi oboljeli su s odjela interne medicine, rekao je dr. Ivica Fedel za Glas Istre. Naglasio je da se radi o izuzetno zaraznom obliku svraba te se građeni mole za razumijevanje radi što bržeg okončanja epidemije. U proteklih 48 sati nema novooboljelih.

ZBOG PACIJENTA Pula: Epidemija svraba među djelatnicima u Općoj bolnici

Bolnica je uvela i protuepidemijske mjere poput ograničenja posjeta Službi za internu medicinu na svim odjelima. 

- Protuepidemijske mjere provode se u skladu s zaključcima povjerenstva za bolničke infekcije, Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo i sanitarnog nadzora. I dalje se prati situacija ne bi li se uočili novi slučajevi. Svi zaraženi su u izolaciji, a prostori se čiste i dezinficiraju - kazao je dr. Fedel za Glas Istre.

Inače, svrab je kožna zarazna bolest koja se pojavljuje u svim dijelova svijeta. Njezin je uzrok grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama. Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Svrab se najčešće prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima te samo katkad lijekovima koji se uzimaju na usta. Ako se bolest prepozna i s liječenjem počne kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka.

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • kormilar 23.09.2019.

    Tragedija je da se takve stvari događaju u Evropi u 21. stoljeću!

  • statebriga13 23.09.2019.

    21.stoljece a ljudi jos ne znaju da sapuna ima za kupit

  • 23.09.2019.

    Jadno

Komentiraj...
Vidi sve komentare