Obavijesti

News

Komentari 8

Proširila se zaraza: Od šuge je oboljelo osoblje i pet pacijenata

Proširila se zaraza: Od šuge je oboljelo osoblje i pet pacijenata
1

Svrabom koji se pojavio na odjelu interne u pulskoj Općoj bolnici dosad se zarazilo trinaest ljudi. Potvrdio je to zamjenik ravnateljice dr. Ivica Fedel...

Svrab se pojavio prošle srijede na jednom od odjela Službe za internu medicinu u Općoj bolnici u Puli, a izvor epidemije najvjerojatnije je pacijent koji je ležao na odjelu.

- Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Svi oboljeli su s odjela interne medicine, rekao je dr. Ivica Fedel za Glas Istre. Naglasio je da se radi o izuzetno zaraznom obliku svraba te se građeni mole za razumijevanje radi što bržeg okončanja epidemije. U proteklih 48 sati nema novooboljelih.

Pula: Epidemija svraba među djelatnicima u Općoj bolnici
Pula: Epidemija svraba među djelatnicima u Općoj bolnici

Bolnica je uvela i protuepidemijske mjere poput ograničenja posjeta Službi za internu medicinu na svim odjelima. 

- Protuepidemijske mjere provode se u skladu s zaključcima povjerenstva za bolničke infekcije, Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo i sanitarnog nadzora. I dalje se prati situacija ne bi li se uočili novi slučajevi. Svi zaraženi su u izolaciji, a prostori se čiste i dezinficiraju - kazao je dr. Fedel za Glas Istre.

Inače, svrab je kožna zarazna bolest koja se pojavljuje u svim dijelova svijeta. Njezin je uzrok grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama. Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Svrab se najčešće prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima te samo katkad lijekovima koji se uzimaju na usta. Ako se bolest prepozna i s liječenjem počne kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka.