To je to što me zanima!

Prošlo je 13 godina: U napadu na SAD poginulo 3000 ljudi

Napadači su otete zrakoplove pretvorili u najveće samoubilačke bombe u povijesti te izveli najubitačnije napade protiv SAD-a ikada. Poginulo je oko tri tisuće ljudi
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije točno 13 godina svijetu je zastao dah. Tog utorka, 11. rujna 2001. godine u nizu koordiniranih napada na SAD koje su izveli militanti terorističke organizacije Al-Qaide poginulo je više od 3000 ljudi, među kojima najviše vatrogasaca i policajaca.

Prema službenim izvještajima, 19 terorista otelo je ukupno četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra, po jedan u svaki neboder u razmaku od 17 minuta, nakon čega su se oba srušila. Treći zrakoplov je udario u zgradu Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a u državi Virginiji, dok se četvrti srušio u državi Pennsylvaniji nakon što su putnici otmičarima pružili otpor. 

Napadači su otete zrakoplove pretvorili u najveće samoubilačke bombe u povijesti te izveli najubitačnije napade protiv SAD-a ikada. Napadi 11. rujna 2001. do sada su jedan od najznačajnijih događaja u 21. stoljeću koji je imao brojne ekonomske, socijalne, kulturne i druge posljedice u SAD-u i drugim dijelovima svijeta. 

Ekonomske i socijalne posljedice bile su ogromne

Njujorška burza nije bila otvorena sve do 17. rujna jer kompanije i tvrtke nisu mogle komunicirati s burzom zbog rušenja tornjeva koji su bili nosioci telekomunikacijskog sustava. Nakon otvaranja indeksi dionica su drastično pali i američke dionice izgubile su 1,2 trilijuna dolara u samo jednom tjednu. Zračni prostor SAD-a bio je zatvoren nekoliko dana, a nakon otvaranja zračni promet je bio znatno smanjen. 

Spašavanje i oporavak trajali su mjesecima. Tjedni su bili potrebni da se ugase svi požari koji su gorjeli u ruševinama. Sanacija je trajala do svibnja 2002.

Idi na 24sata

Komentari 110

  • dion 11.09.2014.

    Naslov: ''Poginulo je oko 3000 ljudi''. Tekst: ''Poginulo je više od 3000 ljudi''. Da li netko zna koliko je točno poginulo ljudi ?

  • The_Man 11.09.2014.

    običan mit..

  • Hrvoje Hrvatinić 11.09.2014.

    Trinaest godina nakon 9/11 napada, službena priča o incidentu i dalje je osporena od strane znanstvenika i istraživača. Novi dokazi negiraju službenu tvrdnju da se niti jedna od crnih kutija koje pripadaju zrakoplovima koji su udarili u World Trade Center tornjeve ikada pronađene, prema vijeću Consensus 9/11. 24-člana 9/11 Consensus vijeće kaže da vatrogasci koji su radili na mjestu u listopadu 2001 pronašli tri od četiri crnih kutija. Nije poznato zašto američki dužnosnici uvijek zanijekaku pronalaženje gotovo neuništive kutije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare