To je to što me zanima!

Prošlo je više od 100 godina: Stavit će lik žene na novčanicu

Po prvi puta nakon više od stoljeća, na redizajniranoj novčanici od 10 dolara bit će lik žene. Kojoj povijesnoj ličnosti će dodijeliti tu čast odlučit će se ovog ljeta
Vidi originalni članak

Tajnik američke državne riznice Jacob Lew službeno će u četvrtak objaviti da će, po prvi puta nakon više od 100 godina , na redizajniranoj novčanici od 10 dolara biti lik žene . Kojoj ženi će se dodijeliti ta čast odlučit će se kasnije ovog ljeta. Kako piše Fox News, Lew traži od javnosti da se izjasne koja žena bi, po njihovom mišljenju, trebala biti na novčanici, te koje bi simbole demokracije također trebalo uvrstiti na novčanicu. Prijedlozi i ideje primaju se na thenew10.treasury.gov .

Američkim novčanicama dominiraju muške povijesne ličnosti već više od stoljeća. Posljednji put kad je žena bila na nekoj novčanici bila je Martha Washington , čiji je lik bio na srebrnom certifikatu dolara od 1891. to 1896. godine. Jedina druga žena koja je bila na novčanici bila je Pocahontas , i to od 1865. to 1869. godine. Susan B. Anthony i Sacagawea nalaze se na kovanicama dolara.

Senatorica Jeanne Shaheen koja je sponzorirala zakonsku legislativu da se lik žene stavi na novčanicu od 20 dolara, zahvalila se Lewu na odluci da se upotrijebi novčanica od 10 dolara.

- Možda nije novčanica od 20 dolara, ali nemojte se zavaravati, ovo je povijesna najava . Mlade djevojke diljem ove zemlje uskoro će moći vidjeti nadahnjujući lik žene na novčanici od 10 dolara - izjavila je senatorica Shaheen.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • materti 18.06.2015.

    Bilo koju, al nek slika bude u kuhinji i nek kuva rucak sa rucnikom na glavi.

  • Igor Petak 18.06.2015.

    Neka stave Moniku Levinsky.

  • _l_ 18.06.2015.

    nema veze koju će stavit, samo neka bude duboko dekoltirana i obdarena

Komentiraj...
Vidi sve komentare