To je to što me zanima!

Prosvjed u Zagrebu: 'Sluškinje' ustale za zaštitu ženskih prava

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjednoj akciji aktivistice, osobe iz javnoga i kulturnoga života, pročitat će sedam priča žena koje su preživjele nasilje, te dijelove Istanbulske konvencije
Vidi originalni članak

Zapamtite moje lice, zapamtite moj glas, neću pognuti glavu. Jer nisam sluškinja. Poručile su u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu žene, simbolično odjevene u kostime sluškinja, i dignule svoj glas za ratifikaciju Istanbulske konvencije koja štiti žene od nasilja.

POGLEDAJTE VIDEO

Pročitale su tuđe, a neke ispričale i vlastite, teške životne priče koje su ih zadesile, a institucije nisu reagirale.

- Danas su, nažalost, najspornije institucije, a svjedočili smo to nedavno sa županom Tomaševićem, koje ne kažnjavaju nasilnike i zbog toga se žene ni ne usuđuju prijavljivati nasilje - istaknula je Rada Borić, aktivistica za ženska prava.

Stoga su “sluškinje” pozvale vladajuće da konačno ratificiraju Konvenciju i zaštite žene i djevojčice od nasilja u obitelji.

- Tek nekoliko mjeseci nakon što se sin rodio, dobila sam prvi udarac nogom zato jer sam bila prgava i bezobrazna. Nije on kriv. Prvog Božića dobila sam šamar, uskoro je uslijedio još jedan, a zatim me primio za vrat pred sinom. “Uzet ću ti dijete, spaliti stan, sada ću te izbiti samo zato jer mogu, kur...ino, hajde mi vrati”, sve je to poezija mojeg 11-godišnjeg braka. Policajac mi je u mojoj kući rekao: “I ja sam u braku i znam kako vi žene znate isprovocirati nas muškarce. Pustite ga i nemojte ga provocirati, nije on kriv” - ispričala je svoje dramatično iskustvo suživota sa nasilnikom Iva Anzulović.

Događaj su solidarno organizirale brojne organizacije civilnoga društva, aktivistice i građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije.

Ove godine za prosvjed je odabrana simbolika distopijske knjige i popularne serije "Sluškinjina priča" da bi se, kako stoji u najavi, "predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava".

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjednoj akciji aktivistice, osobe iz javnoga i kulturnoga života, pročitat će sedam priča žena koje su preživjele nasilje, te dijelove Istanbulske konvencije.

Idi na 24sata

Komentari 392

  • 11.02.2018.

    .......uzaludan ženski-crveni iš-iš klan.....

  • dinamic 11.02.2018.

    U igri je samo novac koji bi usvajanjem "Istanbulske" dobile osobe dežurne u "nevladinim" udrugama koje sišu novac iz proračuna. Moderna prostitucija na djelu!

  • Krezumica 11.02.2018.

    Ajd sad MGTOW svoj performans....onda da se na kraju svi međusobno pomlatimo, pobijemo i da nas više nema. Ovakve udruge samo siju razdor, međusobnu netrpeljivost i mržnju. Seksisam nije pozitivna stvar ako dolazi sa ženske strane. Seksizam je uvijek negativan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare