To je to što me zanima!

Prosvjedi sve nasilniji: Ne žele 123 tone nuklearnog otrova

Kako bi bili sigurni da će vlakstići na odredište, policija je nekoliko puta tijekom dana mijenjala trasu kojom je vlak putovao iz Francuske. Na kraju su ga zaustavili
Vidi originalni članak

Vlak, koji u 11 vagona iz Francuske u Njemačku prevozi nuklearni otpad trebao je u nedjelju stići u skladište u Gorlebenu. Vlak je putovao od ranojutarnjih sati, no stajao je svakih nekoliko kilometara i na odredište kasni više od 12 sati. Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika presretalo je konstrukciju sa 123 tone opasnog otrova. Na kraju su transport zaustavili do jutra.

Aktivisti, koji se protive odluci kancelarke Angele Markel da se u Gorlebenu pohrani nuklearni otpad vezivali su se lisičinama za prugu duž trase kojom je putovao vlak. Neki aktivisti vezali su se za mostove i visjeli nad prugom. Vlak je tijekom nedjelje presrelo i 15 maskiranih aktivista te su nasilno ušli u njega. Kako bi bili sigurni da će vlak bez incidenata stići na odredište, policija je nekoliko puta tijekom dana mijenjala trasu kojom je vlak putovao. Zbog nasilnih aktivista kretao se obilaznim putem duljim 30 kilometara. 

Sukob s policijom, koja je pratila i štitila vlak dosegao je vrhunac u gradu Dannenbergu, gdje je vlak trebao stati. Otamo su se bačve s nuklearnim otpadom trebale kamionima prevesti u skladište u Gorlebenu. U Dannenbergu se okupilo najviše prosvjednika, koji su zapalili policijski automobil i napali policajce. Policija je pobješnjelu gomilu ‘‘smirivala’’ suzavcem i vodenim topovima, a ozlijedili su se i policajci i prosvjednici. Kamione s otpadom čekalo je oko 1500 prosvjednika koji su blokirali cestu prema skladištu otpada.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Roell 08.11.2010.

    Ko zna kolko ga je vec zavrsilo kod nas a da nismo ni svjesni? Neznam nikoga na Markovom trgu ko bi ga odbio primiti za dobre novce. Svako čast prosvjednicima.. Tako se brani i čuva država a ne ko mi. Sjedimo doma i gladni i žedni i lažemo jedni druge da nam je dobro a država nam propada.

  • Harun32 07.11.2010.

    Oni gomilaju nuklearni otpad,umjesto da ga se rijesavaju. Ako ga toliko zele neka ga sebi smjeste u avliju.

  • 666999 07.11.2010.

    Ima mjesta na Markovom trgu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare