To je to što me zanima!

Prosvjedi: Uhitili učenika (17), a kolege ga oslobodili

Srednjoškolci su prosvjedovali u Splitu, Osijeku, Karlovcu i Dubrovniku zbog slabe informiranosti u vezi državne mature. Jedan učenik je uhićen...
Vidi originalni članak

Hrvatski srednjoškolci prosvjedovali su u utorak zbog uvođenja državne mature, njih nekoliko stotina okupilo se u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Karlovcu i Dubrovniku, a kao glavni problem isticali su nedovoljnu informiranost o svemu u vezi državne mature.

DUBROVNIK: POLICIJA UHITILA MLADIĆA (17)
Dubrovački učenici drugih razred u utorak su ujutro, iako u zakašnjenju više od mjesec dana, prosvjedovali protiv državne mature. Njih tristotinjak vikali su: 'Nećemo biti pokusni kunići.' Prošli su Stradunom te jajima i rajčicama gađali zgradu županije. Na Pilama su pokušali blokirati promet. U tome ih je spriječila policija. Sedamnestogodišnjeg učenika koji je pravio nered i bio najbučniji, policajci su uhitili. Posjeli su ga u službeni auto i htjeli ga privesti u postaju. No, njegove kolege su mu otvorili druga vrata pa im je pobjegao. Zbog prosvjeda žurno je angažirano gotovo petnaestak policajaca.

PROSVJEDI U RIJECI
I stotinjak riječkih srednjoškolaca su, ponukani primjerom starijih kolega, ponovo prosvjedovali Korzom i glavnim riječkim ulicama. Ovog su se puta oglasili učenici drugih razreda, uglavnom srednjih strukovnih škola koji su nezadovoljni školskim programom, plaćanjem pokaznih karata i odgodom državne mature samo trećim razredima. Učenici smatraju da nemaju dosta vremena za pripremu državne mature, da rade po različitim udžbenicima, ovisno o školi, a kriteriji su, kažu, za sve isti.
- Pohađamo strukovne škole, a radimo po gimnazijskom programu. Besmisleno je da neki fakulteti neće priznavati državnu maturu. Čemu onda polagati ispit? - pitaju se učenici.

PROSVJEDI U SPLITU
Stotinjak učenika srednjih škola okupio se u utorak oko 8.30 sati ispred Pomorske škole u Splitu. Ravnatelj te škole, Ranko Avelini, svojim učenicima nije dozvolio da se pridruže prosvjedu smatrajući kako je važnije da ostanu na nastavi. Nije mu se svidjelo ponašanje okupljenih za koje je kazao kako nemaju "niti predstavnike, niti ciljeve". Prosvjednici su oko 10.30 sati stigli na splitsku Rivu gdje, osim malo buke, nisu napravili niti jedan izgred. Nakon pola sata dio njih se uputio ka drugim srednjim školama kako bi animirali druge srednjoškolce na prosvjed, a bilo je i podosta onih koji su se raštrkali gradom kako bi uživali u izostanku s nastave.

PROSVJEDI IPAK U ZAGREBU
Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu prosvjedovalo je tristotinjak uč
enika prvih i drugih razreda zagrebačkih srednjih škola, a prosvjed je završio nakon susreta s predstavnicima Ministarstva. Dio učenika primili su državni tajnici Radovan Fuchs i Želimir Janjić, nakon razgovora su, doznaje se u Ministarstvu, učenici rekli da podupiru provođenje državne mature već za svoju generaciju.
Sven Opravić, jedan od petero učenika koji su bili na tom razgovoru, rekao je da je najveći problem što učenici nemaju dovoljno saznanja o državnoj maturi. Potvrdio je da je prosvjed bio otkazan, kako su i pisali mediji, no unatoč tome danas su se okupile pojedinačne skupine učenika koje su ipak odlučile prosvjedovati.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Elio 27.05.2008.

    kak je fora to što se klinci bolje organiziraju u prosvjedima nego naši sindikati lol

  • drug Tito_1 27.05.2008.

    Bravo za mlade, matura je neorganizirana nepovezana s fakultetima pa čemu to. Dosta je ovakve neorganizirane lopovske države , pa kad su sadašnji fakultetlije šonje nek se bar čuje za ove generacije srednjoškolaca po kojima ima naznake da će se nešto promjeniti .

  • kemicarka 27.05.2008.

    dragi učenici ministar je svoju maturu položio a na vama je da sjednete i učite za svoju... mislite ići na fakultete a tamo pogotovo nema zakona i pravila,kako ćete se onda nosit..? ne kažem da niste u pravu što se tiče programa; strukovni-gimnazijski,ali dajte sjednite i učite, bit će vam lakše poslije u životu tj.na upisu na fax.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare