To je to što me zanima!

Mirni prosvjedni skup podrške radnicima Lamjane na Ugljanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Želimo ukazati na nužnost da se promijeni stečajna politika i izmjene stečajnog zakona, da se omogući da prioritet bude oporavak tvrtke, kaže Vedran Uranija
Vidi originalni članak

Pretvorbom, privatizacijom, a kasnije i likvidacijom kroz stečajeve je u Zadarskoj županiji ugašeno stotinjak tvrtki, a dvadesetak tisuća ljudi završilo je na ulici, tvrde u Udruzi radnika propalih zadarskih tvrtki "Solidarnost" , koja je u srijedu organizirala prosvjed ispred zgrade Trgovačkoga suda u Zadru. Tako nekadašnji radnici žele dati podršku kolegama iz kaljskog škvera Nauta Lamjana, koji se grčevito bore za svoja radna mjesta, a protiv gašenja brodogradilišta.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Tu u ovoj zgradi sjede grobari zadarskoga gospodarstva . Tu se donose odluke u korist špekulativnoga kapitala. Do večeras bi trajalo nabrajanje poduzeća koja su uništena zahvaljujući stečajnim sucima i upraviteljima, rekao je bivši radnik Transporta Petar Smokrović , predsjednik "Solidarnosti".

Pravni savjetnik SSSH-a, Vedran Uranija zbog toga traži od Vlade i Sabora da promijeni stečajni zakon.

- Izmjene zakona trebale bi omogućiti da primarni cilj stečaja ne bude namirenje vjerovnika i likvidacija, nego zadržavanje djelatnosti, proizvodnja i očuvanje radnih mjesta . Da je prije 15-ak godina bilo tako, velika većina propalih zadarskih tvrtki i danas bi radila - rekao je Uranija.

Dok su radnici više puta otvoreno prozivali predsjednicu zadarskoga Trgovačkog suda Ardenu Bajlo zbog, kako kažu, uništavanja tvrtki, Uranija je bijesan i na DORH i na ostatak pravosuđa jer godinama ne rješavaju kaznene prijave zbog navodnoga kriminala u propalim tvrtkama.

- Kod novog Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana , koji danas priseže, zatražili smo prijem i rečeno nam je da će nas primiti. Još jednom ga javno molim da nas primi i da mu opširno objasnimo o kakvim se kaznenim prijavama u slučaju Nauta Lamjane radi. O njihovu rješavanju ovisi i sudbina radnika brodogradilišta, rekao je Uranija.

Sindikalni povjerenik Nauta Lamjane, Mario Košta , kojemu je novi stečajni upravitelj Alein Khan dao otkaz dodaje kako su radnici očekivali pomoć državnih tijela, a na kraju su ispali naivni, jer im je policija zapriječila ulaz u tvrtku.

- Slažem se da premijer Milanović ne može utjecati na pravosuđe, ali može na svoga ministra pomorstva, koji dodjeljuje koncesije na pomorskom dobru. Neka pokaže dobru volju i odmah to riješi oduzimanjem koncesije Nauta Lamjani, rekao je Košta.

Čulo se i to kako su radnici spremni preuzeti koncesiju i nastaviti tradiciju kaljskoga škvera staru više od 120 godina. Predsjednica Trgovačkoga suda Bajlo, čije je ima najčešće spominjano, u srijedu nije bila na poslu, a njezini suradnici su poručili kako je sutkinja na godišnjem odmoru a glasnogovornik suda odsutan.

Regiranje predsjednice Županijskog suda

O slučaju Lamjana oglasila se predsjednica Županijskog suda u Zadru Ardena Bajlo koja je u priopćenju, reagiravši na tekst 24sata, istaknula kako sud niti suci odlučuju o gašenju radnih mjesta te da uvjeti za to nastaju puno prije otvaranja stečaja.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Glasna 24.04.2014.

    na gluposti o MPT skoro tisuću komentara, ovdje tek 14??!! ovdje nije samo lamjana problem...problem je preko 100 zadarskih firmi koje su otišle u stećaj nakon što su privatizirane....problem su radnici koji još od 96-e čekaju svoje zarađene plaće.....problem su desetci prijava koje već godinama leže u ladicama zadarskog državnog odvjetništva.....problem su suci trgovačkog suda u zadru, tj. rođaci onih na koje se te prijave odnose......USKOK bi trebao sve ljude i svu logistiku preseliti u zadar..ima tu posla za narednih 20 godina......

  • jabbar 23.04.2014.

    Konačno nešto konstruktivno!Nadam se i želim da ih idući tjedan bude 10.000!

  • user_320725 23.04.2014.

    Zašto sada pravda ne reagira ??

Komentiraj...
Vidi sve komentare