To je to što me zanima!

Prva godina: Kosor uvela harač i produljila recesiju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Čvrsto je preuzela Vladu i HDZ dezorijentirane Sanaderovim bijegom. Uvođenjem poreza i većim PDV-om Kosor je odmah lupila građane po džepu
Vidi originalni članak

U srijedu, 30. lipnja 2009., Ivo Sanader šokirao je najuži vrh HDZ-a najavom ostavke. Sutradan, 1. srpnja, malo prije podneva, priča o mogućem odlasku brzinom munje proširila se cijelom zemljom. U 14 sati u sjedištu HDZ-a Sanader je - s  širokim osmijehom - potvrdio njenu točnost. Pred šokiranim novinarima je prozborio:
- Odlazim iz politike, ali politika ne odlazi iz mene - rekao je Sanader ne spomenuvši ni jedan konkretan razlog ostavke. Na pitanje novinara “zašto”, rekao je:
- Objasnio sam. Pa neću se s vama svađati. Doviđenja!
Jadranku Kosor odredio je kao nasljednicu:
- Učini mi još samo ovo - rekao joj je. Nije uzmaknula.  - Spremna sam preuzeti stranku i državu - rekla je odlučno.
Oproštaj Ive Sanadera i Jadranke Kosor na Saboru HDZ-a bio je dirljiv. Jadranka Kosor, Luka Bebić i Ivan Šuker plakali su kad je Sanader odlazio. Nova premijerka isprva nije dopuštala nikakve primjedbe na političko djelo svog prethodnika. Nitko joj nije davao šansu. Novinari su citirali njezine riječi “kud Ivo, tud i ja” kao dokaz njezina posvemašnjeg bljedila, odsustva osobnosti i političke težine. Najčešće je bila rabljena metafora o Jadranki Kosor kao lutki čije konce, duboko iz sjene, vuče moćni, luciferovski raspoloženi Ivo Sanader. Izjavu “vodit ću stranku čvrstom ženskom rukom” mnogi su dočekali s podsmijehom.
Sanader je zatim nestao i otišao na odmor. Viđali su ga kako krstari Jadranom na jahti Malo vitra. Početkom kolovoza završio je u bolnici za plućne bolesti. Nakon oporavka se pritajio. No odmah nakon Nove godine Sanader je postao stranački zloduh. Okupio je dio HDZ-ovaca u središtu stranke i javno držao lekciju premijerki. U HDZ-u su se mobilizirali i shvatili to kao pokušaj puča. Milinović, Hebrang, Šuker... jedan za drugim okretali su mu leđa pokazujući odanost Jadranki Kosor, Ivo Sanader je nakon toga ekspresno isključen iz stranke. Njegovo ime je u stranačkim krugovima postalo omraženo. Neki, poput Vladimira Šeksa, počeli su otkrivati kako je strankom vladao posve autoritarno.
Sanaderov bijeg - zbog čijega ga je kukavičluka Hrvatska brzo i snažno prezrela, a dio ljudi zamrzio - ojačao je strah kako će zemlja doživjeti brz ekonomski slom. Proračunske rupe premijerka Kosor brzo je odlučila popuniti uvođenjem novog poreza koji je Vlada nazvala porezom solidarnosti, a narod haračem. Povisila je i stopu PDV-a.
Te su najave ogorčile sindikate i građane. Hrvatsko gospodarstvo nalazi se u silaznoj putanji, recesija se nastavlja iako su mnoge europske države već počele izlaziti iz krize. Broj nezaposlenih stalno raste. Kad je preuzela mandat, Hrvatska je bila dužna manje od 40 milijardi eura, sad smo zaduženiji za još četiri milijarde. Ni turistička sezona ne nudi slamku spasa. Iz Vlade ne stižu lijepe vijesti. Navodno su upitne mirovine već u rujnu, što je uzbunilo umirovljenike.
- Ne čeka nas crna jesen. Teška da, ali teško je i ljeto, a bit će i zima - nimalo optimistična jučer nije bila premijerka.

SVE JOJ SE POKLOPILO NA 56. ROĐENDAN

Jadranka Kosor je na dan kad je Sanader dao ostavku i povjerio joj stranku primila mnogo telefonskih poziva. Osim dolaska na čelo države, mnogi su joj čestitali i rođendan. Dva tjedna poslije okupila je ponešto izmijenjenu garnituru ministara te krenula u oštre rezove uvođenjem harača i veće stope PDV-a.

1.7. '09. PLAĆE SU BILE VEĆE I MANJE JE BILO NEZAPOSLENIH

Idi na 24sata

Komentari 50

  • boys 30.06.2010.

    tak nam i treba pa vi glasajte za hdz....

  • hogarko 30.06.2010.

    Još malo pa će nestat nas i naših komentara.

  • Kurcoslav 30.06.2010.

    Žena zmija

Komentiraj...
Vidi sve komentare