To je to što me zanima!

Prvi ipak nije Peking: Ovo su najzagađeniji gradovi na svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija sastavila je listu od 20 najzagađenijih gradova na svijetu, na temelju izvještaja od 1.600 gradova. Iako mnogi misle da je najzagađeniji Peking, prvo mjesto zauzeo je indijski grad
Vidi originalni članak

Svakog dana, stotine milijuna ljudi provodi vrijeme u okolišu koji je postao nesiguran za ljudski opstanak. Zagađenje zraka ubije svake godine oko tri milijuna ljudi, uglavnom u većim gradovima; više od HIV-a, malarije i gripe zajedno. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 13 od 20 najzagađenijih gradova svijeta nalaze se u Indiji.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je devet najzagađenijih gradova na svijetu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U tom izvještaju rangirano je 1.600 gradova iz 91 zemlje. Najviše je pogođen New Delhi. Najveći izvori zagađenja su ispušni plinovi iz vozila i spaljivanje otpada.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalnu dnevnu izloženost od 25 mikrograma, a zagađenje zraka u New Delhiju u prosjeku iznosi 575 mikrograma po prostornom metru zraka otrovnih čestica.

U zimskom razdoblju zagađenje je najveće, jer je tada industriji potrebno najviše energije, a građani su primorani koristiti različite izvore zagrijavanja. Također, automobili su veliki zagađivači okoliša, a u New Delhiju je devet milijuna registriranih automobila, a taj broj se dnevno uvećava skoro za 1.500.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 13 od 20 najzagađenijih gradova svijeta nalaze se u Indiji.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/okolina/Najzagadjeniji-gradovi-na-svijetu/317474

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Coco Chanel 27.02.2016.

    Normalno da nije Peking, kad Peking i nije toliko zagadjen koliko svi tvrde da je! Ja sam dosad samo dvaput dozivila veliko zagadjenje da se dva dana zaista nije moglo izaci van.. I evo, vec tjednima je cist zrak..

  • DarkDarkDark 27.02.2016.

    Ovo je clanak o najzagadjenijima a da kazu koliko su i drugi malo manje zagadjeni vidjeli bi koliko je sati i kako unistavamo sami sebe. U pekingu jucer bio, uzas, maske za disanje su normalna stvar, u moru blize obale mislim da nema nista zivo koliko je onecisceno...a nista bolje nije ni SIngapur, Malezija... Moj zakjlucak je da Svijet ide nizbrdo i dok ne potrujemo ili ne poubijamo sami sebe nece stati. Ma nebi mijenjao sve tvornice i pare za moj cisti zrak u Hrvatskoj

  • Telpekeg 27.02.2016.

    Zato su naši političari ekološki najsvjesniji. Zatvorili su skoro sve tvornice kako ne bi onečišćavale sveti hrvatski zrak i ugrožavale zdravlje svakog građana...

Komentiraj...
Vidi sve komentare