To je to što me zanima!

Prvi konvoj Bradleyja krenuo iz Rijeke prema Slavoniji: Vozače čeka izazovna višesatna vožnja

Vozače čeka višesatna izazovna vožnja od otprilike 350 kilometara, čeka ih gusta magla. Procjenjuje da će u najboljim uvjetima na cesti moći potegnuti najviše 70 kilometara na sat
Vidi originalni članak

Organizirani konvoj sedam labudica natovarenim s prvim Bradleyjima u nedjelju navečer krenuo je u 20 sati iz riječke luke prema Slavoniji. Riječ je o borbenim oklopnim vozilima koje je SAD donirao Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uz pratnju policije i specijalnih vozila koji označavaju izvanredni prijevoz stić će u pogon Specijalnih vozila Đuro Đaković, gdje će proći kroz temeljitu obnovu i modernizaciju.

U samom središtu Rijeke, točnije na Žabici u blizini autobusnog kolodvora, dva policijska vozila zajedno sa vozilom za pratnju zaustavili su promet. Trajalo je to svega nekoliko minuta i konvoj je krenuo dalje kroz središte grada na autocestu i dalje prema Slavoniji.

Vozače čeka višesatna izazovna vožnja. Put je to od oko 350 kilometara kojeg bi osobnim automobilom trebalo proći za oko tri i pol sata, kamionima natovarenim Bradleyima trebati će puno više, jer se procjenjuje da će u najboljim uvjetima na cesti moći potegnuti najviše 70 kilometara na sat.

'VAŽNA INVESTICIJA' Američki Bradleyji večeras iz Rijeke stižu u Slavonski Brod

Za razliku od Rijeke, već od Bosiljeva vozače čeka gusta magla koja će biti najgušća upravo na odredištu. S obzirom da se radi o velikom konvoju, odabrana je nedjelja i noć, jer se očekuje slabiji promet autocestom.

Specijalni konvoj se očekuje u krugu Đure Đakovića u ranim jutarnjim satima, a nakon što ih se istovari labudice ponovo kreću put Rijeke po preostale Bradleye tako da se očekuje da bi do kraja narednog tjedna svi trebali biti u krugu Đure Đakovića, a potom i u Specijalna vozila čiji će djelatnici obaviti remont i dogradnju doniranih vozila koja su bila u službi američke vojske.

Preostala vozila bi iz Rijeke u Slavonski Brod trebala biti prevezena do sredine sljedećeg tjedna.

U sklopu obnove u vozila bit će ugrađeni novi sustav naoružanja zajedno s raketama TOW, sustavi veza i ostali uređaji. Dovršetak modernizacija prvog vozila očekuje se početkom srpnja sljedeće godine. 

SAD će Hrvatskoj isporučiti ukupno 89 Bradleya, a Hrvatskoj vojsci bi sva vozila trebala biti isporučena 2026. godine.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • arwin 12.12.2023.

    Čudo će biti ako to u Đuri uspiju popraviti obzirom da su Bredliji stariji od radnika i vojnika koji će na njima raditi. Mogu misliti u kakvom stanju su kad nisu bili dobri ni za Ukrajinu. Ali nema veze, sve se da popraviti ako ima volje i para.

  • Mr Dado 11.12.2023.

    Dakle, ovo sa Bradleyima je prvorazredna sramota i totalna bruka i fijasko Ministarstva, obavještajne zajednice itd. Jedini koji naširoko i naduboko nisu izvještavali o Bradleyima jesu valjda tete u vrtićima. Inače - od svakojakih novinara svugdje i svakako izvještavalo se o tipu vozila, broju vozila, koliko ih sada dolazi a koliko kasnije, koliko ih je borbeno spremno odmah a koliko za 2 godine itd  itd. Lijepo je i rečeno - gdje će biti remontirani i opremljeni...i sa kakvim naoružanjem točno- mislim, da ne bi bilo zabune...sa ovako odrađenom kontraobavještajnom zadaćom, ne moramo se brinuti o aktivnostima obavještajnih agencija name (ne)prijateljskih zemalja... Kao da je riječ o nabavci i transportu te opremi kakve jahte u brodogradilištu. Bravo! Sjedni - jedan !!

  • sniper 11.12.2023.

    Pompa je pompa vlak nije siguran mozda izleti

Komentiraj...
Vidi sve komentare