To je to što me zanima!

Prvi put u povijesti! U Kini se mještani pobunili protiv režima

Pobuna je počela prije tri mjeseca kada je razljućena rulja potaknuta rasprodajom seoske zemlje divljala ulicama i prevrtala automobile. Partija je izgubila svu kontrolu
Vidi originalni članak

Nešto izvanredno dogodilo se u kineskom selu Wukanu. Prvi je put kineska Komunistička partija izgubila svu kontrolu, a ribarsko selo na jugu zemlje, koje broji 20.000 stanovnika, otvoreno se pobunilo protiv vladajućeg režima.

Zadnji wukanski partijski dužnosnici iz sela su pobjegli u ponedjeljak nakon što su tisuće seljana spriječile naoružane policajce da preuzmu selo i hrabro se oduprli napadima suzavcem i vodenim topovima.

Od tada, javlja Telegraph, policajci su se povukli do barikade postavljene na cesti, oko 5 kilometara od samog sela, u želji da spriječe dostavu hrane i vode te zaustave sve moguće pokušaje napuštanja sela. I wukanskoj ribolovnoj floti zapriječen je izlazak iz luke.

Vlasti su odlučile, čini se, držati Wukan pod opsadom i ugušiti pobunu koja je počela prije tri mjeseca kada je razljućena rulja potaknuta rasprodajom seoske zemlje divljala ulicama i prevrtala automobile.

Iako se u Kini godišnje dogodi oko 180.000 divljačkih "incidenata" u kojima sudjeluje veći broj ljudi, nikada do sada nije se dogodilo da se partija odlučila na povlačenje.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • gogson00 14.12.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • vidum 14.12.2011.

    Nisu valjda mislili da će Obama mirno gledat kako ga pretječu !

  • loki89 14.12.2011.

    20 tisuca?pa to je kao da se kod nas dvije babe s placa pobune !

Komentiraj...
Vidi sve komentare