To je to što me zanima!

Prvi svjetski rat u Britaniji obilježen gašenjem svjetala

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Povodom stote godišnjice ulaska Velike Britanije u Prvi svjetski rat diljem zemlje su se ugasila svjetla na jedan sat. Građani su upalili tek po jednu svijeću kao sjećanje
Vidi originalni članak

Povodom obilježavanja stote godišnjice ulaska u Prvi svjetski rat, Velika Britanija je ugasila svjetla na jedan sat diljem zemlje. Britanski premijer David Cameron pozvao je građane Velike Britanije da ugase sva svjetla u kućanstvima na jedan sat 4. kolovoza u 23 sata i da ostave samo jednu svijeću kao sjećanje na strahote Prvog svjetskog rata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj događaj potaknut je izjavom ratnog ministra vanjskih poslova sir Edwarda Greya u noći ulaska Britanije u rat : "Svjetla se gase diljem Europe i mi njihovo paljenje možda nećemo dočekati živi".

Oko Londonskog tornja postavljeno je 888.246 keramičkih crvenih makova koji simboliziraju poginule vojnike koji su se borili za Veliku Britaniju i njihove kolonije u Prvom svjetskom ratu.

Posebnim ceremonijama stota godišnjica Velikog rata obilježena je i u Belgiji koja je bila prva napadnuta zemlja. Od 1914. do 1918. poginulo je više od 17 milijuna vojnika i civila.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • melidony 22.08.2014.

    Svugdje u svijetu, pa tako i u Britaniji ima jako puno dobrih ljudi, koji su ovom simboličnom gestom, obilježili tužnu godišnjicu.

  • Lindy 20.08.2014.

    ne znam šta obilježavaju u mojoj ulici, cjeli kvart je u tami....

  • akreca 18.08.2014.

    Britanija je velikim dijelom zasluzna za pocetak oba svjetska rata. ovo paljenje svijeca je samo...brljanje za tupe neinteligentne ljude koji jos uvijek vjeruju u pravdu u svijetu. utopija

Komentiraj...
Vidi sve komentare