To je to što me zanima!

Prvi u svijetu: Transplantirali mu ljudsku lubanju i vlasište

SAD: Jim Boysen (55) bolovao je od raka i na glavi je imao veliku ranu. Liječnici su mu transplantirali i bubreg i gušteraču. Kaže da je iznenađen rezultatima operacije
Vidi originalni članak

Liječnici u Teksasu su napravili prvu transplanataciju dijela lubanje i vlasišta, piše u četvrtak Telegraph. Jim Boysen (55) bolovao je od raka i na glavi je imao veliku ranu. Kaže kako je oduševljen rezultatima operacije i šali se da će sada imati više kose nego s 20 godina.

Prošle godine liječnici u Nizozemskoj su pacijentici zamijenili gornji dio lubanje, ali on je bio izrađen pomoću 3D printera. Ovo je pak prva operacija u kojoj su liječnici pacijentu transplantirali ljudski "skalp". Operacija je bila 22. svibnja no liječnici su tek u četvrtak izvijestili medije. Jima je operiralo 50 članova liječničkog osoblja i to 15 sati. Boysen je patio od rijetkog tumora koji je napadao njegovo mišićno tkivo, a od pete godine bolovao je i od dijabetesa. Išao je na zračenje i dobivao je lijekove koji nisu "dozvoljavali" tijelu da "popravi šetu" od tretmana. Tako mu je na glavi nestala rana koju su mogli ukloniti jedino kirurški. Osim "skalpa" liječnici su Jimu transplantirali i bubreg i gušteraču.

- Stanje gospodina Boysena je bilo zaista jedinstveno i postojala je mogućnost da se izvede ova komplicirana operacija - rekao je liječnik Jesse Selber koji je vodio operaciju.  

- Ovo je bila vrlo komplicirana operacija jer spada u mikrokirurgiju - rekao je Michael Klebuc koji je vodio tim plastičnih kirurga. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • jožek2 07.06.2015.

    Nigdje nije navedena cjena te operacije i tko to plaća kad se zna da tamo još uvjek nema socijalnog osiguranja, vjerojatno je taj sretnik iz veoma bogate obitelji i za sad mu je žživot spašen a što je sa stotinama tisuća takvih siromaha?

  • grga5 06.06.2015.

    dusko lokin je slijedeci

  • miroslav23 06.06.2015.

    pa nisu mu transplantirali lubanju, vec kozu s lubanje, OMG, i vi novinari svakakve naslove pisete samo da bi vam sto vise ljudi kliknilo na clanak...

Komentiraj...
Vidi sve komentare