To je to što me zanima!

Gjurković: Pokušavate dodati ulje, a vatre u koaliciji nema

Naravno da je politika i u Vladi i u Saboru, ali politika koju očekujemo od HERA-e je da bude jasna i glasna, poručio je Srđan Gjurković iz kluba zastupnika HNS-a
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici raspravljali su o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2011. godinu. Laburisti su poručili kako prijedlog neće podržati zbog priličnog kašnjenja.

- Sada smo gotovo u drugom kvartalu 2013. godine. Zar ne bi bilo logično raspravljati o izvješću iz 2012. godine? - zapitao se Branko Vukšić. Dodao je kako se saborske zastupnike tretira kao da su servis Vlade, ministara i agencija.

Odgovorio mu je Srđan Gjurković (HNS).

- Ova Vlada vrlo dobro zna u kojem prostoru i vremenu živimo. Ne osvrćemo se previše unazad, ali samo gledamo i analiziramo ono što smo zatekli, ono što imamo, uključujući i ono što smo zatekli u HERA-i. Očekujemo i dajemo punu potporu radu HERA-e. Ne na način na koji ste vi insinuirali - politika, politika, politika. Naravno da je politika i u Vladi i u Saboru, ali politika koju očekujemo od HERA-e je da bude jasna i glasna - rekao je Gjurković i izazvao Branka Bačića (HDZ).

- Kad govorite da je prošla godina protekla u sređivanju stanja u energetskom sektoru, samo da vas podsjetim kako Ministarstvo financija, da bi izvršilo proračunski nadzor, financijsku kontrolu poslovanja JANAF-a, moralo u pomoć pozvati policiju da uđe u JANAF kako bi doista izvršio taj proračunski nadzor sredstava - rekao je Bačić te dodao kako tim javnim poduzećem upravlja direktor, koji dolazi iz HNS-a dok kontrolu nad poslovanjem treba izvršiti ministar financija iz redova SDP-a. Također, Bačić je zaključio kako je HERA u prošloj godini propustila važne trenutke u kojima se trebala pokazati kao neovisna agencija.

- Prvi puta nije se osvrnula na poskupljenje električne energije od 20 posto, kad je Vlada bez suglasnosti HERA-e povećala cijenu. Drugi puta kada je Vlada, odnosno Ministarstvo financija, a ne Ministarstvo gospodarstva, razvlastilo HANDA-u energetskog tržišta izvornih sredstava, koja su im pripadala čime te dvije agencije apsolutno postaju ovisne o državnom proračunu i više nisu neovisne na hrvatskom energetskom tržištu. Tu je HERA propustila djelovati - rekao je Bačić. Opet se javio Gjurković.

- Dodatno pokušavate dodati ulje na vatru, ako uopće vatre ima, a vatre nema u koaliciji - rekao je Gjurković. Dodao je da je JANAF dioničko društvo, da je većinom na tržištu i da prema tome nadzor ne može vršiti Ministarstvo financija.

- Mi u HNS-u apsolutno tražimo da se nadgleda, da se kontrolira poslovanje JANAFA. Svi mi nismo najzadovoljniji kad se od miša radi slona, ali kontrola apsolutno da - rekao je HNS-ovac.

Zastupnici su izglasali Zakon o zaštiti prirode o kojem su raspravljali ovog tjedna. Aktivisti Zelene akcije zastupnike su prije sjednice, dijeleći letke, pozvali da ne podrže taj prijedlog.

- Najbitnija stvar koja nas muči je to što se područje ekološke mreže ovim zakonom izjednačuje s Natura 2000 područjem, a to je 30 posto manje područje nego je bilo do sada. Ovim zakonom su se propustila regulirati striktna pravna pravila što se tiče gospodarskog ribolova i upravljanja pomorskim dobrom u zaštićenim područjima - rekla je potpredsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin.

Prijedlog Zakona ide u drugo čitanje. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • slr 23.03.2013.

    di je nas sabor i vlada od politike ljudi ,to je cirkus i placovina u najmanju ruku da nebudem bezobrazan

  • PatakVak 23.03.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Hasenfefer 23.03.2013.

    Odlično! Kako je cirkus s ovom nevažnom utakmicom za Hrvate napokon završio, možemo se napokon prihvatiti posla. Kak niste niš delali i napravili nadam se da za Uskrs radite jer vremena se više nema. Morate donijeti povijesne zakone za Hrvatsku. Uskrs mogu imati i spojiti oni koji zarađuju (rade) i daju Vam plaću, kao i onih prek 400.000 nezaposlenih. Vi tog prava nemate. Ako ne želite radite za ovaj narod (ili ne znate) onda Vam je bolje da se maknete. Utakmica je gotova, cirkus je otišel iz Vašeg grada. Pazite da Vam Ustanak proletarijata ne zakuca na dvore zlatne. POKRENITE SE.

Komentiraj...
Vidi sve komentare