News

Komentari 47

Gjurković: Pokušavate dodati ulje, a vatre u koaliciji nema

Gjurković: Pokušavate dodati ulje, a vatre u koaliciji nema

Naravno da je politika i u Vladi i u Saboru, ali politika koju očekujemo od HERA-e je da bude jasna i glasna, poručio je Srđan Gjurković iz kluba zastupnika HNS-a

Saborski zastupnici raspravljali su o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2011. godinu. Laburisti su poručili kako prijedlog neće podržati zbog priličnog kašnjenja.

- Sada smo gotovo u drugom kvartalu 2013. godine. Zar ne bi bilo logično raspravljati o izvješću iz 2012. godine? - zapitao se Branko Vukšić. Dodao je kako se saborske zastupnike tretira kao da su servis Vlade, ministara i agencija.

Odgovorio mu je Srđan Gjurković (HNS).

- Ova Vlada vrlo dobro zna u kojem prostoru i vremenu živimo. Ne osvrćemo se previše unazad, ali samo gledamo i analiziramo ono što smo zatekli, ono što imamo, uključujući i ono što smo zatekli u HERA-i. Očekujemo i dajemo punu potporu radu HERA-e. Ne na način na koji ste vi insinuirali - politika, politika, politika. Naravno da je politika i u Vladi i u Saboru, ali politika koju očekujemo od HERA-e je da bude jasna i glasna - rekao je Gjurković i izazvao Branka Bačića (HDZ).

- Kad govorite da je prošla godina protekla u sređivanju stanja u energetskom sektoru, samo da vas podsjetim kako Ministarstvo financija, da bi izvršilo proračunski nadzor, financijsku kontrolu poslovanja JANAF-a, moralo u pomoć pozvati policiju da uđe u JANAF kako bi doista izvršio taj proračunski nadzor sredstava - rekao je Bačić te dodao kako tim javnim poduzećem upravlja direktor, koji dolazi iz HNS-a dok kontrolu nad poslovanjem treba izvršiti ministar financija iz redova SDP-a. Također, Bačić je zaključio kako je HERA u prošloj godini propustila važne trenutke u kojima se trebala pokazati kao neovisna agencija.

- Prvi puta nije se osvrnula na poskupljenje električne energije od 20 posto, kad je Vlada bez suglasnosti HERA-e povećala cijenu. Drugi puta kada je Vlada, odnosno Ministarstvo financija, a ne Ministarstvo gospodarstva, razvlastilo HANDA-u energetskog tržišta izvornih sredstava, koja su im pripadala čime te dvije agencije apsolutno postaju ovisne o državnom proračunu i više nisu neovisne na hrvatskom energetskom tržištu. Tu je HERA propustila djelovati - rekao je Bačić. Opet se javio Gjurković.

- Dodatno pokušavate dodati ulje na vatru, ako uopće vatre ima, a vatre nema u koaliciji - rekao je Gjurković. Dodao je da je JANAF dioničko društvo, da je većinom na tržištu i da prema tome nadzor ne može vršiti Ministarstvo financija.

- Mi u HNS-u apsolutno tražimo da se nadgleda, da se kontrolira poslovanje JANAFA. Svi mi nismo najzadovoljniji kad se od miša radi slona, ali kontrola apsolutno da - rekao je HNS-ovac.

Zastupnici su izglasali Zakon o zaštiti prirode o kojem su raspravljali ovog tjedna. Aktivisti Zelene akcije zastupnike su prije sjednice, dijeleći letke, pozvali da ne podrže taj prijedlog.

- Najbitnija stvar koja nas muči je to što se područje ekološke mreže ovim zakonom izjednačuje s Natura 2000 područjem, a to je 30 posto manje područje nego je bilo do sada. Ovim zakonom su se propustila regulirati striktna pravna pravila što se tiče gospodarskog ribolova i upravljanja pomorskim dobrom u zaštićenim područjima - rekla je potpredsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin.

Prijedlog Zakona ide u drugo čitanje. 

Najčitaniji članci