To je to što me zanima!

Prvo dijete terorist u Europi: Dječaka (12) uhvatili i - pustili

Njemačka: Dječak koji ima njemačko i iračko državljanstvo planirao je aktivirati bombu na božićnom sajmu u Ludwigshafenu, a kada to nije uspio pokušao je napad ispred vijećnice
Vidi originalni članak

Dječak (12), njemačko-iračkog porijekla, planirao je teroristički napad na božićnom sajmu u njemačkom Ludwigshafenu. Policija je pokrenula istragu jer je pronašla bombu punjenu čavlima. No istragu protiv dječaka su obustavili jer ga zbog dobi ne mogu kazneno goniti.

Dječak ima dvojno državljanstvo i živi u spomenutom gradu. Dječaka su roditelji nakon policijske intervencije, dragovoljno predalo socijalnoj službi. To je bilo 6. prosinca. Na konferenciji za novinare koja je održana u petak novinari nisu smjeli postavljati pitanja o slučaju, a vlasti su rekle kako je dječak na sigurnoj lokaciji i da ne može nikome nauditi, piše Bild.

Guido Steinberg, stručnjak za terorizam kaže kako terorist nije primjeren izraz za dječaka.

- Ne mogu na dvanaestogodišnjaka gledati kao na terorista. To nema smisla. Mladi se za politiku počinju interesirati tek s 15, 16 godina. Kakve veze s politikom može imati dijete od 12 godina? To sigurno nije bila njegova ideja - kaže Steinberg. Upozorava kako problem s maloljetnim teroristima u Europi raste. 

- Od 2014. godine imamo u Europi mlade ljude koji su bili u Siriji. No oni postaju sve mlađi, a među njima ima i sve više djevojaka. No dosad nismo imali slučaj djeteta terorista u Europi. To je nešto posve novo - kaže Steinberg.

Dječak koji je rođen 2004. godine u Ludwigshafenu navodno je 26. studenog pokušao na božićnom sajmu dignuti u zrak ruksak u kojem je bila bomba. Kada mu to nije uspjelo, 5. prosinca je pokušao isto u blizini vijećnice. Policiji je tada dojavljeno da je pronađen sumnjivi ruksak. Zaključili su kako se ruksak mogao zapaliti, ali nije mogao eksplodirati. Dječak je navodno bio u vezi s pripadnicima ISIL-a, a još se ne zna tko ga je radikalizirao. 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • 1955 17.12.2016.

    Maloga poslati na tečaj o rukovanju explozivom,sram ga bilo kako to nije još naučio pa onda na prijam kod Merkelice.

  • volim hrvatsku 17.12.2016.

    Prvi, ali ne i zadnji, to su fanatici!

  • 17.12.2016.

    Ima li itko ovde mozga u glavi da zaključi da ovaj klinac nije djelovao samoinicijaivno, nego je najvjerojatnije on dijete koje je radikalizirano kao i otac mu. Miislim da radikalisti sad koriste vlastitu djecu za ovakve i slične napade jer su maloljetni i ne mogu kazneno odgovarati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare