Obavijesti

News

Komentari 63

Prvo dijete terorist u Europi: Dječaka (12) uhvatili i - pustili

Prvo dijete terorist u Europi: Dječaka (12) uhvatili i - pustili
1

Njemačka: Dječak koji ima njemačko i iračko državljanstvo planirao je aktivirati bombu na božićnom sajmu u Ludwigshafenu, a kada to nije uspio pokušao je napad ispred vijećnice

VIDEO

Dječak (12), njemačko-iračkog porijekla, planirao je teroristički napad na božićnom sajmu u njemačkom Ludwigshafenu. Policija je pokrenula istragu jer je pronašla bombu punjenu čavlima. No istragu protiv dječaka su obustavili jer ga zbog dobi ne mogu kazneno goniti.

Dječak ima dvojno državljanstvo i živi u spomenutom gradu. Dječaka su roditelji nakon policijske intervencije, dragovoljno predalo socijalnoj službi. To je bilo 6. prosinca. Na konferenciji za novinare koja je održana u petak novinari nisu smjeli postavljati pitanja o slučaju, a vlasti su rekle kako je dječak na sigurnoj lokaciji i da ne može nikome nauditi, piše Bild.

Guido Steinberg, stručnjak za terorizam kaže kako terorist nije primjeren izraz za dječaka.

- Ne mogu na dvanaestogodišnjaka gledati kao na terorista. To nema smisla. Mladi se za politiku počinju interesirati tek s 15, 16 godina. Kakve veze s politikom može imati dijete od 12 godina? To sigurno nije bila njegova ideja - kaže Steinberg. Upozorava kako problem s maloljetnim teroristima u Europi raste. 

- Od 2014. godine imamo u Europi mlade ljude koji su bili u Siriji. No oni postaju sve mlađi, a među njima ima i sve više djevojaka. No dosad nismo imali slučaj djeteta terorista u Europi. To je nešto posve novo - kaže Steinberg.

Dječak koji je rođen 2004. godine u Ludwigshafenu navodno je 26. studenog pokušao na božićnom sajmu dignuti u zrak ruksak u kojem je bila bomba. Kada mu to nije uspjelo, 5. prosinca je pokušao isto u blizini vijećnice. Policiji je tada dojavljeno da je pronađen sumnjivi ruksak. Zaključili su kako se ruksak mogao zapaliti, ali nije mogao eksplodirati. Dječak je navodno bio u vezi s pripadnicima ISIL-a, a još se ne zna tko ga je radikalizirao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...