To je to što me zanima!

Psihički bolesnik u noći ušao u patologiju i masakrirao tri leša

U kolovozu 2008. na splitskoj patologiji izmasakrirano je i tijelo M.R. čija je obitelj nakon četiri godine dobila odštetu za duševne boli. Ovo je prva takva presuda u RH
Vidi originalni članak

U sudskom postupku koji je pokrenula obitelj žene čiji je leš 2008. godine izmasakriran u splitskoj bolnici, donesena je presuda za naknadu štete zbog duševnih boli. Prva je to takva odšteta u hrvatskom zdravstvu.

U kolovozu 2008. kronični duševni bolesnik Ž. P. je u noći upao u Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu te nožem izmasakrirao tri leša koja su trebala proći obdukciju. Ž. P. je 20 dana ranije pušten iz Psihijatrijske bolnice Ugljan. 

U postupku je utvrđeno da u trenutku zločina nije bio ubrojiv i ne može biti odgovoran za nastalu štetu. Također, i mjere sigurnosti na patologiji nisu bile dovoljne ili ih gotovo nema. 

Slučaj je pred Općinskim sudom u Sinju četiri godine pokušala dokazati obitelj pokojne M.R. čije je tijelo izmasakrirano. Tražili su naknadu štete zbog povrede prava osobnosti na duševno zdravlje i dostojanstvo.

Sutkinja Iris Klafurić-Buzov lani je izrekla nepravomoćnu sudsku presudu po kojoj KBC Split suprugu pokojne M.R., u ime duševnih boli, treba isplatiti 30.000 kuna, a kćerki i sinu po 25.000 tisuća kuna. KBC Split je uložio žalbu. Ravnatelj KBC-a Darko Duplančić tvrdi da samo postupa po rutini. Ističe kako mu je cijeli slučaj grozan i strašan, ali da bolnica automatizmom podnosi žalbe na svaku presudu. 

Hrvatsko zdravstvo još, niti dva mjeseca prije ulaska u EU, nema model po kojem bi rješavalo obvezu materijalne naknade u slučaju štete prema pacijentima. 

Vladimir R., suprug pokojne M. R., kaže kako ga više ništa ne zanima i da je cijeli postupak samo farsa. 

- Nemam više nikakvih želja, samo sam užasno razočaran. Ovaj postupak je farsa, ono što su MUP i bolnica napravili je farsa. Priča je mnogo gora i mnogo stravičnija od onoga što možete vidjeti u presudi, samo su sve zataškali - rekao je za Slobodnu Dalmaciju

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Capafiori 17.05.2013.

    Taman sam pomislila da je g.Duplančića "pogodio" incident vezan uz KBC Split i onečišćenje mora, kad ono, onečišćenja koliko voliš. :( Pa dokle će ti vlastodršci provoditi "vlast", a bježati od odgovornosti???

  • zelot 16.05.2013.

    Nešto mi govori da ih nije samo masakrirao... Strava.

  • LebronPetrovic 16.05.2013.

    To je stara fora ! Psihički bolesnik izmasakrira mrtvaca i u dogovoru sa "oštećenom" obitelji pokupi lovu nakon tužbe, jer ovoga ne mogu goniti kazneno zbog "bolesti" !

Komentiraj...
Vidi sve komentare