To je to što me zanima!

'Pucao je mojoj Aniti u glavu. Bojim se za unuke i drugu kćer'

Drago Babić je 2009. pucao je tada 19-godišnjoj djevojci u glavu. Umjesto u zatvoru, završio je na psihijatriji na Rabu. Sada je pobjegao, a policija je danima šutjela o tome...
Vidi originalni članak

Obitelj Šalov iz Sobola kod Rijeke premire od straha jer je čovjek koji je prije sedam godina pokušao ubiti njihovu kćer Anitu na slobodi.

Drago Babić, koji je 2009. tada 19-godišnjoj djevojci pucao u glavu, još 22. lipnja pobjegao je iz Psihijatrijske ustanove Rab. Tamo su ga smjestili jer su ga psihijatri proglasili procesno nesposobnom osobom, zbog čega mu se nikad nije sudilo.

Ne žele zaštititi ugroženu obitelj

- Ogorčen sam na cijeli sustav i neprofesionalnost nadležnih. Policija mi je rekla da je nestao prekjučer, što nije istina. Zbog njega moja kći vegetira već sedam godina - kazao je Anitin otac Željko Šalov. Kao da ih dovoljno ne boli nepravda i petogodišnja borba sa sudskom birokracijom u kojoj traže odštetu da bi kćeri mogli osigurati bolju skrb, novi udarac zadala im je policija. Da je Drago Babić na slobodi, obavijestili su ih tek 20 dana nakon bijega. Na pružanje zaštite obitelji Šalov policija odmahuje rukom. Rekli su im da se nemaju zbog čega bojati.

- Lako za mene, ali ja imam i unuke, drugu kćer, suprugu. To je šok za sve nas. Nije mu se sudilo jer su vještaci zaključili da je procesno nesposoban i ako je tako, ne tražim da ide u zatvor, ali tražim da bude pod nadzorom. To je najmanje što mogu tražiti kako bi moja obična obitelj, koju je on razorio, bila sigurna – iskreno kaže Željko.

Pita se kako je moguće da je bolesnik za kojeg tvrde da je u teškom psihičkom stanju, teško se kreće i govori, sam pobjegao, prešao cestu i kupio kartu za trajekt?!

- Ako je pobjegao, netko mu je morao pomoći, u bijegu, a ako je odlutao, kako je moguće da mu je to uspjelo sa zatvorenog odjela psihijatrijske ustanove? Ljuti me sve to jer sustav ne radi u službi čovjeka nego se svodi na beskrajno ispunjavanje formulara i trčanje po kancelarijama – objašnjava ogorčeni Željko.

Dragu Babića upoznao je u ratnim danima. Bili su dobri prijatelji sve dok Babić nije počeo uhoditi njegovu obitelj i prijetiti im telefonski. Kobnog siječnja 2009. pijani Babić naletio je na Željkova brata Zorana. Iz čista mira izvadio je pištolj i zapucao u njega. Potom je krenuo prema Željkovoj kući. Vrata mu je otvorila njegova kći Anita. Pucao joj je u glavu, a potom je pokušao presuditi i sebi. On se oporavio, a Anita minute, dane i godine provodi na respiratoru. U Psihijatrijsku bolnicu Rab primili su ga u rujnu 2010., nakon što se opet pokušao ubiti.

Policija bez komentara

- Nestanak smo odmah prijavili policiji, a tražio ga je i HGSS. Dosad nije pokazivao tendencije da bi pokušao izaći, a kamoli pobjeći iz bolnice - kazala je ravnateljica Psihijatrijske bolnice na Rabu Vesna Šendula Jengić.

Dodala je da utvrđuju što se točno dogodilo i pregledavaju nadzorne kamere. Policija moli građane koji vide Babića da im to jave na broj 192, e-mail primorsko-goranska@policija.hr ili se jave u postaju. Kako je moguće da su pomoć građana odlučili potražiti tek sad te zašto su obitelj Šalov obavijestili tek 20 dana nakon Babićeva bijega, iz policije nam nisu odgovorili.

Nije prvi propust: Iz Vrapča je 2014. pobjegao Darko Zadro

Ovo nije prvi propust policije i Ministarstva pravosuđa, ali i psihijatrijskih bolnica. U listopadu 2014. iz Vrapča je pobjegao Darko Zadro (49), odvjetnik koji je u stanju kokainske krize u kladionici na zagrebačkoj Trešnjevci ubio Jakšu Denicha (32). Policija je bijeg potvrdila tek nakon što su informacije o tome počele curiti u javnost. Na kraju ga nisu pronašli plavci nego se Zadro nakon tri dana bijega vratio u bolnicu.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • 21.07.2016.

    Gospodine ,ja mislim da je za Vas otvorena sezona lova.

  • marlena 14.07.2016.

    ovo je prestrašno. apeliram na policiju da pruži zaštitu ovoj jadnoj i napaćenoj obitelji. najmanje što im možete dati je zaštita, kad ste već zakazali na drugim mjestima. orepiću, ok si lik, daj ovoj obitelji zaštitu!

  • Annunnaki 14.07.2016.

    Po svemu procitanom tu su mutna posla sa obje strane, a mozda i sa trece...te je nastradala nevina osoba tj. dijete.

Komentiraj...
Vidi sve komentare