To je to što me zanima!

'Televiziju ne gledam, ali volim kino, ja sam iz kamenog doba'

Papa je prije svog odlaska iz Sarajeva odgovarao na pitanja mladih i poručio im da su oni generacija koja treba gledati budućnosti i da ne grade zidove nego mostove
Vidi originalni članak

Nakon posjeta Katedrali i Franjevačkom međunarodnom centru, papa Franjo stigao je u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. To je njegova posljednja postaja u Sarajevu.

Mladi su dolazak Svetoga oca dočekali s velikim oduševljenjem. Nakon pozdrava s mladima, Papa je otkrio spomen ploču posvećenu Ivanu Pavlu II.

Nakon toga mladima je odgovarao na pitanja, a najviše ih je zanimalo je li istina da ne gleda televiziju.

- Istina je, televiziju ne gledam još od sredine devedesetih godina. Kad želim pogledati neki dobar film odem u kino dvoranu - rekao je Papa našalivši se potom da je on "iz kamenog doba".

Nakon toga Papa je mladima poslao poruku ohrabrenja:

- Vi ste prva generacija mladih nakon rata. Vi ste proljetni cvjetovi. U vama vidim volju da idete naprijed, a ne da živite unatrag, u destrukciji, gledajući u prošlost. Ne gradite zidove, gradite mostove -  poručio je papa Franjo.

Mladi su Papu ispratili uz pjesmu, a on je potom krenuo put sarajevskog aerodroma odakle je oko 20.30 poletio natrag za Vatikan.

Sanjin Strukić/PIXSELL

"Ne zaboravite povijest, ali budite mirotvorci"

Ranije je Papa posjetio sarajevsku katedralu Srca Isusova ispred koje su ga dočekali brojni oduševljeni hodočasnici. Dobrodošlicu u katedralu zaželio mu je kardinal Vinko Puljić i pritom rekao:

- Svi se radujemo vašoj prisutnosti među nama. Brojni među nama nose teško iskustvo rata i poratnih godina. Prije rata ova zemlja je bila rasadište duhovnih zvanja. Nakon rata brojne obitelji su prognane ili iseljene pa se smanjio broj mladih obitelji koje, na žalost, imaju i manje djece. Potrebna nam je ohrabrujuća riječ koja će nam pomoći da i u ovom vremenu i na ovim prostorima svjedočimo Uskrslog Krista

M. Perić/24sata

Nakon kratkog predstavljanja Crkve u BiH, Puljić je Papi darovao sliku Gospe Kondžilske, a Papa je njemu poklonio kalež.

Papa Franjo se nakon razgovora s kardinalom, časnim sestrama i svećenicima obratio okupljenima riječima:

- To je sjećanje vašeg naroda. Narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti. Ovo je sjećanje vaših očeva, majki, predaka u vjeri. Draga braćo i sestre nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne za osvetiti se nego za biti mirotvorac - rekao je papa Franjo.

Nakon što je napustio Katedralu, Papa je stigao u Franjevački međunarodni centar. Prvi je govor držao kardinal Puljić koji je poručio kako za dijalog u BiH nema alternative.

Idi na 24sata

Komentari 81

  • Teemo 07.06.2015.

    Ne volim crkvu ni nase lopove svecenike, ali jedino Papu postujem ! !

  • santol1 07.06.2015.

    U subotu 06. lipnja 2015. godine, oči cijelog svijeta bile su uprte u Sarajevo na poruke mira i ljubavi. Samo je nekolicina režimskih novinara u Hrvatskoj, zarobljeno vlastitom mržnjom, "žvakalo" Karamarka, Kolindu, plinske boce i što ja znam što još.....Ako mi ne vjerujete, čitajte Jutarnji (J.Lovrić).

  • dan33 07.06.2015.

    kojeg kamenog doba?! pa ne zivis u pecini vec u palaci punoj zlata, jedno prica a drugo radi a stado slijepo slusa svojeg p cobana

Komentiraj...
Vidi sve komentare