To je to što me zanima!

Putin: Američki raketni štit je prijetnja. Poduzet ćemo mjere

Sada kada su proturaketni elementi razmješteni, morat ćemo razmisliti o tome kako se suočiti s prijetnjama koje su se pojavile za sigurnost Rusije, rekao je Putin
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija poduzeti mjere kako bi se suočila s prijetnjama koje predstavlja postavljanje američkog proturaketnog štita u Poljskoj i Rumunjskoj, ali je isključio novu utrku u naoružanju.

"Sada kad su proturaketni elementi razmješteni, morat ćemo razmisliti o tome kako se suočiti s prijetnjama koje su se pojavile za sigurnost Rusije", rekao je Putin na sastanku s dužnosnicima ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Proturaketni štit za koji Washington kaže da predstavlja zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje u Moskvi se percipira kao sustav usmjeren protiv ruskih kapaciteta za nuklearno odvraćanje.

"Svi ti elementi su dodatni koraci prema destabilizaciji sustava međunarodne sigurnosti i prema novoj utrci u naoružanju", kazao je Putin, odmah naglasivši da se Rusija "neće dati uvući u tu utrku".

"Mi slijedimo svoj vlastiti put i djelovat ćemo vrlo pažljivo, ne prelazeći aktualne planove financiranja naoružanje vojske..  ali ti će planovi biti korigirani kako bismo se mogli suočiti s prijetnjama za sigurnost Rusije", naglasio je.

"Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo osigurali i sačuvali stratešku ravnotežu snaga, koja je najsigurnije jamstvo protiv pojave širih sukoba", kaže ruski predsjednik.

Američki proturaketni sustav u Deveslu, na jugu zemlje Rumunjske postao je službeno djelatan u četvrtak na inauguraciji u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i američkih i rumunjskih dužnosnika.

Sustav predstavlja "veliko pojačanje obrambenih kapaciteta europskih saveznika protiv širenja balističkih raketa koje dolaze izvan euroatlantske zone", posebice Bliskog istoka, izjavio je glavni tajnik NATO-a.  
"Postrojenje u Rumunjskoj, kao i buduće u Poljskoj nije usmjereno protiv Rusije", naglasio je on.

Postrojenje u Deveslu službeno će postati elementom NATO-ovog proturaketnog štita tijekom summita u Varšavi u srpnju.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • Galeb i ja 14.05.2016.

    Kako moze proturaketni sistem biti prijetnja ???.Ovome braci skodi votka na sistem u glavi.

  • mariocalabrese 14.05.2016.

    Preko stotinu godina Americka Politika """teilen und Herrschen""""" Funktioniert. Sada su otisli malo predaleko usavsi Ukrajinu, odnosno 500 km do Moskwe odnosno 100 km do Staljingrada.Njemacka je izgubila na vaznosti drze Nijemce kao psa na Lancu, danas prioritet imaju Balticka zemlje, Rumunija, Bugarska, Turska i Ukrajina. Jos malo pocet ce velika igra Ameri planiraju Atomski napad na Rusiju.zato instaliraju antiraketni stit u Poljskoj odnosno Rumuniji planiraju izvesti prvi atomski udar.

  • Nikola Jankovic 13.05.2016.

    Ovime je rumunjska na sebe okačila metu...Naravno legitimnu metu u slučaju shranja prvi taktički udar će biti po zemljama sa "raketnom obranom" kako bi se neutralizirao štit. Nadam se da naša vlada neće biti "pametna" kao rumunji. Dakle SAD se priprema ponovo po planovima WW2 - na treći "svjetski" u Europi. Čim im krene ekonomija i moć opadati, čim se Njemačka počne dizati, čim Rusija jača, treba napraviti "svjetski"rat u Europi, da nam mogu opet davati "trumanova jaja".....Tako je i nakon sloma amerike 20-tih godina i crnog utorka, došao WW2 iz kojeg Amerika najednom izlazi kao "supersila".. Bush kako god "inteligentan" bio, bio je iskren kada je rekao "nama je potreban RAT, rat drži američku ekonomiju". Uostalom sam "kapitalizam" koji je koncipiran na neprestanom rastu BDP i tržišta (znamo da ništa ne može rasti u nedogled) treba rat, kaosvojevrsni "reset" nakon kojega se sve poruši i počne graditi nanovo. To bi bilo fino - kada bi ginula djeca političara a ne NAŠA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare