To je to što me zanima!

Putin tjera europske diplomate, šef vanjskih poslova EU ljutit

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u "protuzakonitim demonstracijama" 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo
Vidi originalni članak

Rusija je u petak protjerala troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog sudjelovanja na prosvjedima podrške oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u "protuzakonitim demonstracijama" 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo. 

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova demantirala je da je njihov diplomat sudjelovao u ikakvim demonstracijama. 

OSUDE ZA RUSIJU EU o kazni za Navaljnog: To je 'politički motivirana' odluka

Aleksej Navaljni najglasniji je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Otrovan je prošlog kolovoza u istočnoj Rusiji i prevezen na liječenje u Njemačku. Vratio se u Rusiju krajem siječnja unatoč upozorenjima ruske vlade da će biti uhićen. 

OSUDILI I NASILJE U RUSIJI Nijemci za sankcije Rusima, ali ne bi zaustavili Sjeverni tok 2

Osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne za prijevaru koja mu je izrečena 2014., naveli su tužitelji. 

Odluka o protjerivanju diplomata objavljena je nekoliko sati nakon što se šef europske diplomacije Josep Borrell susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi. 

EUROPSKA KOMISIJA PROTIV 'Sastanak Borrella sa Navaljnim bio bi jako pogrešan signal'

Borrell je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, a Lavrov je nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.

Posjet visokog predstavnika EU-a Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

ZBOG ZLOČINA IZ 2014. Navaljni ide u zatvor! Kazna je dvije godine i osam mjeseci

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine.

“To je cilj moga posjeta”, napisao je Borrell.

On je i osudio protjerivanje troje europskih diplomata iz Rusije  zbog prosvjeda podrške uhićenom oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom.

“Snažno osuđujem tu odluku i odbacujem navode da su se bavili aktivnostima koje su nespojive sa statusom stranih diplomata”, priopćio je Borrell.

Borrell, koji u petak boravi u Moskvi, doznao je za rusku odluku o protjerivanju troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

"Ta odluka mora biti preispitana. Ističem jedinstvo Europske unije i solidarnost s državama članicama čiji su diplomati protjerani", istaknuo je.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • darko122 06.02.2021.

    Uopće ne ulazim u problem Navaljnog, pa jel netko od ovih europljana zna koje su prava i obveze diplomatskog osoblja, a sramote za EU. Ti ljudi moraju istog trena dobiti otkaz iz službe, grubo su prekršili međunarodne zakone i zakone zemlje domačina i zakone svojih zemalja. Ne branite neobranjivo. Ovo je sramota za EU, totalno neobrazovani diplomati obična rulja.

  • totalnoodvaljen 06.02.2021.

    to nisu "diplomati" nego klasične špije koje sve države "toleriraju" dok je njihovo djelovanje u granicama dobrog ukusa. Kad pretjeraju, dobiju izgon. To je normalna pojava u tom svijetu. Šta se sad neki čude kao pura dreku?

  • najiram 10 06.02.2021.

    ako su  sudjelovali  i  poticali  nemire  treba  ih  ne  potjerati  samo  tu  trojicu  več  cijela  veleposlanstva  i  naplatiti  im  štetu  koju  su  prouzroćili  potičući  nemire...što  njih  briga  kako  rusi  žive  .da  sam  na  putinovom  mjestu  trajno  bi  ih  obilježio...da  se  zna  po cijelom  svijetu  kakovi  su  to  ljudi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare