To je to što me zanima!

Putin u ponedjeljak na Krimu obilježava 5. godina od aneksije

Predsjednik Vladimir Putin će 18. ožujka posjetiti Krim i Sevastopolj, luku u kojoj se nalazi baza ruske Crnomorske flote, objavio je Kremlj
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak će na Krimu sudjelovati u obilježavanju pete obljetnice ruske aneksije toga poluotoka, potez koji su osudili i Ukrajina i međunarodna zajednica, ali je pozdravila većina Rusa, objavio je u nedjelju službeni Kremlj. 

- Predsjednik Vladimir Putin će 18. ožujka posjetiti Krim i Sevastopolj, luku u kojoj se nalazi baza ruske Crnomorske flote - objavio je Kremlj. 

SAD JE I SLUŽBENO Putin je odlučio: Rusija više nije u nuklearnom sporazumu

Putin će sudjelovati na svečanosti puštanja u pogon elektrane na otoku Krimu, ondje će se sastati s predstavnicima mjesnih udruga i prisustvovati svečanostima posvećenima 'petoj godišnjici pripojenja Krima Rusiji', stoji u priopćenju. 

S ukrajinskom neovisnošću (1991.) u Sevastopolju je održana baza ruske Crnomorske flote, na temelju sporazuma iz 1997. i 2010 godine. U ožujku 2014., tijekom političke krize u Ukrajini i događanja na Krimu, gradske su vlasti provele priključenje Sevastopolja Rusiji.

Pripojenje Krima Rusiji izazvalo je velike kontroverze te su ga osudili brojni čelnici, ali i NATO. Potez je opisan kao nezakonita ruska aneksija ukrajinskog teritorija i njime je prekršen Budimpeštanski memorandum iz 1994. o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

'Putin je ispunio njihovu želju'

Članice G8 (skupina najrazvijenijih zemalja svijeta) tada su Rusiju izbacile iz skupine, a 2014. su protiv Rusije uvedene međunarodne sankcije.

AMERIKANCI KUPUJU SKLONIŠTA 'Putin prijeti, bojim se kraja svijeta, preselio sam u bunker'

Prvi put u europskoj povijesti nakon Drugoga svjetskog rata granice suverenih država izmijenile su se jednostranom akcijom pripajanja teritorija jedne države.

Rusija se protivi terminu 'aneksija', a Putin od početka brani referendum uz objašnjenje da je održan u skladu s međunarodnim pravom.

PRIJETNJA Putin: Rusija će ciljati SAD ako razmjeste rakete u Europi

Rusi su rado slijedili logiku Kremlja koji je tvrdio da su stanovnici Krima dragovoljno na referendumu glasali za priključenje Rusiji i da je predsjednik Putin jednostavno ispunio njihovu želju.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • keš 17.03.2019.

    ^^Prvi put u europskoj povijesti nakon Drugoga svjetskog rata granice suverenih država izmijenile su se jednostranom akcijom ....^^ koji cinizam i izvrtaje istine. Sta bi sa kosovom, da li vam je mozda palo na pamet da je kosovo silom oteto, bombama prisilno otrgnut deo suverene drzave Srtbije od strane jaceg, od strane nato pakta. Tu se otvorila pandorina kutija. Ali agresor i dalje palamudi i pokusava objasniti kako je crno u stvari belol ako on kao sila tako kasze. Mrs.

Komentiraj...
Vidi sve komentare