To je to što me zanima!

Računalni napadi na Ukrajinu: I London optužuje Moskvu

Britanska je diplomacija pozvala svoje državljane da bez velike potrebe ne putuju u Bjelorusiju i u moldavsku pokrajinu Pridnjestrovlje.
Vidi originalni članak

I Velika Britanija je u petak navečer nakon Sjedinjenih Država optužila Rusiju za hakerske napade na ukrajinski financijski sektor u kojima Moskva niječe bilo kakvu umiješanost.

"Britanska vlada drži da je ruska vojna obavještajna služba (GRU) umiješana u informatičke napade ovog tjedna (...) na financijski sektor u Ukrajini", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju, dok je napetost u krizi između Rusije i Zapada u vezi s Ukrajinom dosegla vrhunac.

"Takvo remetilačko ponašanje je neprihvatljivo, Rusija mora prestati s tim aktivnostima i poštovati ukrajinski suverenitet", dodao je glasnogovornik, nedugo pošto su Sjedinjene Države optužile Moskvu da je "odgovorna" za napad na dvije javne banke i na ukrajinske vojne mrežne stranice.

U britanskom priopćenju ističe se da odluka o "otvorenom prozivanju za ovaj incident potvrđuje da Velika Britanija i njezini saveznici neće trpjeti nikakvu zlonamjernu računalnu aktivnost".

U tekstu se dodaje da britanski Nacionalni centar za računalnu sigurnost ocjenjuje da je ruska vojna obavještajna služba "gotovo sigurno" umiješana u informatičke napade u utorak i u srijedu.

Ukrajinske vlasti su pokazale na "agresora", kako najčešće nazivaju Rusiju, nakon tog hakerskog napada koji je, kaže Kijev, bio uperen protiv mrežnih stranica ministarstva obrane i oružanih snaga u zemlji te dviju banaka.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova usto je izvijestilo u "privremenom" preseljenju svog veleposlanstva u Ukrajini iz Kijeva u Lavov (Ljviv), na zapadu zemlje, zbog straha od ruske invazije.

Britanska je diplomacija pozvala svoje državljane da bez velike potrebe ne putuju u Bjelorusiju i u moldavsku pokrajinu Pridnjestrovlje.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • os-lega 19.02.2022.

    Najlakše je nekoga optužiti, ali dokazati to, to je malo previše teško! Evo napišite članak da sam ja rekao da su računalni napad izveli Ameri ili sami Ukrajinci. Dijete u Hrvatskoj hakira "moćnu i najjaču kompaniju A1" pa možda da krenu od njega i utvrde tko je tako bio zločest!?

  • 2 x general 19.02.2022.

    a što napredi, samosvjesni, liberalni hakeri ne napadnu institucije rusije??

Komentiraj...
Vidi sve komentare