To je to što me zanima!

Radioaktivni kamion iz BiH došao u Sloveniju kroz RH

Kamion s radioaktivnom metalom prošao je kroz Hrvatsku iz BiH, a otkrili su ga tek uređaji na ulazu u Sloveniju. Hrvatski detektori nisu dovoljno jaki
Vidi originalni članak

Nadzorni uređaji koji detektiraju zračenje u ponedjeljak su oko 19.30 sati na graničnom prijelazu Obrežje u Sloveniji aktivirali su alarm zbog kamiona iz Bosne i Hercegovine koji je bio natovaren otpadnim željezom. Carinik je naredio pregled kamiona i potvrdio ručnim uređajem s 50-postotnom vjerojatnosti prisutnost radioaktivnog izotopa europija (Eu 152) i izmjerio zračenje koje je na površini prikolice bilo 50 puta veće od prirodnog zračenja. To je ukazalo da je među teretom neka radioaktivna tvar. Kamion su uklonili u prostor za izolaciju opasnih tvari. U srijedu je stigao i inspektor za zaštitu od zračenja i stručnjaci koji su pomogli u potrazi za izvorom ionizirajučeg zračenja. Radioaktivni metal su pronašli i zaštitili te ga uklonili s kamiona. Zabranili su ulaz ozračenog metala u Sloveniju i naredili primatelju da ga vrati u državu pošiljatelja BiH.
Hrvatski carinici nisu primili nikakvu vijest od Slovenaca o radioaktivnom kamionu. Kako neslužbeno doznajemo iz hrvatske granične policije Slovenci oni imaju bolju, šengensku opremu. Naši detektori mogu prepoznati zračenje, ali su slabiji od slovenskih. Ulaskom u EU i Hrvatska će morati postaviti takve detektore prema vanjskoj granici EU.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • zamet 29.05.2009.

    Taj radioaktivni metal je najvjerojatnije RADIOAKTIVNI GROMOBRAN. Ima ih kod nas po krovovima zgrada ko u priči a,zakon po kojem oni moraju biti uklonjeni je na snazi već par godina. Ovo govorim iz iskustava jer imam iskustva sa istim tim materijalom. I meni je bio teret radioaktivan(otpad)

  • miroljubiv 29.05.2009.

    Jel slučajno tko broji,dal nas više prcaju u glavu ili negdje drugdje? ja bi prvo na specijalistički pregled sve koji daju da paraziti još gmižu.dok oni računaju na naše retardinje,još će stegnut remen dok svi ne pokrepamo.to je valjda zadnji preduvjet od EU pa će naselit ovdje Kineze po velikoj lovi za svaku glavu

  • pasie 29.05.2009.

    hahahha...kao da u Hrvatskoj nema radioaktivnok odpada i materijala..Ima,i to previse samo sta se krije;

Komentiraj...
Vidi sve komentare