To je to što me zanima!

Radiokativni veprovi u saskim šumama, svaki treći zagađen

Čak 30 godina nakon katastrofe u černobilskoj nuklearki saskim šumama još lutaju radioaktivne divlje svinje. Preporuka je da se njihovo meso ne jede jer je zagađeno
Vidi originalni članak

Pokrajina Saska u Njemačkoj udaljena je oko 1000 kilometara od Černobila. No čak 30 godina nakon katastrofe u černobilskoj nuklearki saskim šumama još lutaju radioaktivne divlje svinje.

Šume u Saskoj pune su veprova i ondje je lov vrlo popularan. No preporuka je da se meso ovih životinja ne jede jer je zagađeno. 

U Njemačkoj je obavezno testirati sve ulovljene životinje, a statistike su pokazale da svaki treći vepar ulovljen u Saskoj ima prekomjernu dozu radioaktivnog cezija-137, zbog čega se meso mora uništiti. Iz istih razloga u Saskoj se ne preporučuje ni konzumacija gljiva i tartufa.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Miške 06.09.2014.

    U Lepoglavi, propustio sam na kasi šofera koji je imao samo sendvič i kolu. Zahvalio mi se i rekao da još večeras mora stići u Pag jer iz Praga vozi mlijeko za paški sir. Začudio sam se. To nije ništa, vozim stalno mlijeko u prahu iz Černobila za jednu veliku mljekaru u RH ( rekao je koju,a ja ne smijem), ozračen sam ja i kamion, ne smijem preko Austrije. U RH niti na jednoj deklaraciji prehr.proizvoda NEMA OZNAKE O RADIJACIJI.

  • roki10 05.09.2014.

    Pod hitno da se meso naruči za Vladinu kuhinju jer oni mogu sve prožvakat i želudac prokuhat!

  • help 05.09.2014.

    Nisam nuklearni znanstvenik, ali mi je čudno da su svinje toliko preživile a zaražene, al nebi bilo od neke koristi probati ispitati, možda se od toga dođe do koristi za ljude...

Komentiraj...
Vidi sve komentare