To je to što me zanima!

Radojčić: Presudio je bojazan i strah od građana i referenduma

Čelnica Možemo! Pula Dušica Radojčić izjavila je nakon raspada vladajuće koalicije kako je očito presudio "strah od građana, strah od referenduma i bojazan da odluke o Lungomareu ne bi prošle test javnosti"
Vidi originalni članak

"Jučer smo pozvali na izjašnjavanje o referendumu, danas je gradonačelnik Zoričić raskinuo koaliciju. Dogovorili smo se da ćemo poštivati različite stavove o temi o kojoj se ne slažemo odnosno o budućnosti šetališta Lungomare, i da ćemo javno iznositi svoje različite stavove i slušati što javnost o tome kaže. Logična je konzekvenca bila da se građani zaista i pitaju na referendumu, ali to očito neke plaši", rekla je Radojčić.

Zapitala se i "ako ne zastupaju interese javnosti, čije interese zastupaju".

Radolović: Očekivana odluka

S druge strane SDP-ova saborsku zastupnicu i vijećnicu grada Pule Sanju Radolović nije iznenadila ova odluka, već je smatra očekivanom.

"Pulski SDP je otvoreno, bez fige u džepu podržao Nezavisnu listu Filipa Zoričića i pred drugi krug lokalnih izbora te i dalje stojimo iza toga. Slučaj oko Lungomarea pokazao je da su nas naši 'dragi' partneri iz platforme Možemo! Pula pokušali diskreditirati. No, moraju znati - jedno je biti aktivist, a drugo je biti odgovoran političar", poručila je Sanja Radolović. Dodala je kako je to dokaz da je "lakše uzeti zviždaljku u ruke, a puno teže provoditi razvojne i kvalitetne projekte".

PARTNERI SU, ALI... Šef zagrebačkog SDP-a o paktu s Možemo!: Teško ovako može dalje, želimo jasniju suradnju...

"Oni u Možemo! moraju se jednostavno sami sa sobom opredijeliti žele li biti aktivisti ili političari. Očito je da su ušli u koaliciju samo zato da ne budu odgovorni za povrat IDS-a na vlast", ustvrdila je Radolović.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić izvijestio je ranije danas kako od četvrtka nema vladajuće koalicije u tome gradu. Vladajuću koaliciju u Puli činili su Nezavisna lista Filipa Zoričića sa četiri vijećnika u Gradskome vijeću, koliko ima i platforma Možemo, te SDP s tri vijećnika.

Zoričić: Nastavljamo kao manjinska vlast

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić novinarima je u četvrtak izjavio da nakon raspada vladajuće koalicije njegova lista nastavlja djelovati kao manjinska vlast, a Gradsko će vijeće, kako je rekao, od teme do teme, od točke do točke odlučivati hoće li ga podržati.
Kako je rekao u izjavi za novinare, bilo je deset mjeseci sporosti te mu takav način rada nije odgovarao jer, istaknuo je  želi više, "da sve ide dinamičnije i da ključni projekti idu brže". 

"Odgovorni smo prema građanima i daljnje odluke ići će pred ljude koji su izabrani. Oni će procijeniti, pa će se vidjeti podržavaju li vijećnici projekte koji su dobri za grad", rekao je Zoričić i dodao kako nastavlja dalje kao manjinska vlast, a Gradsko vijeće će od teme do teme i od točke do točke odlučivati hoće li ga podržati.

"Vijeće mora biti javna pozornica, da se vidi tko kako promišlja. Ni do sada nije bilo monolitne vlasti, a neće je ni biti. Nema gazde, idemo dalje svako svojim putem, ja kao gradonačelnik imam ovlasti i idem dalje svojom vizijom vođenja ovoga grada i vjerujem da će svi dionici Vijeća na afirmativan način progovarati o svim projektima koji su važni za viziju i buđenje Pule nakon toliko godina stagnacije" , istaknuo je Zoričić.

Naglasio je da se "osjeća opušteno jer vjeruje da ide dobrim putem".

Glede suradnje, odnosno nesuradnje s platformom Možemo! koja je na kraju dovela do raspada koalicije, rekao je da se nisu usuglasili oko ključnih tema, a na pitanje postoji li mogućnost za suradnjom s IDS-om odgovorio je kako je već u nekoliko navrata rekao što misli o suradnji s IDS-om.

"Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada, pa će se glasati. Ne mogu govoriti unaprijed, a procedura je  da ako tri mjeseca nema odluka, ide se na izbore.  Izbora se ne bojim" , naglasio je Zoričić

Na upit hoće li čelnica platforme Možemo! Pula  Dušica Radojčić odstupiti s mjesta predsjednice Vijeća istaknuo da to treba pitati nju.

"Iduća sjednica je 14. travnja pa ćemo vidjeti. Važno je da u Puli napokon nema više jednoumlja nego različitost u razmišljanjima",rekao  je Zoričić. 

Govoreći o najaktualnijoj temi u gradu, koja je "kumovala" raspadu koalicije,  izgradnji nogometnog igrališta na šetnici Lungomare i mogućem referendumu, Zoričić je naglasio kako je referendum sasvim legitimno pitanje.

"Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče" - poručio je Zoričić.

 U vladajućoj koaliciji do danas su bila četiri vijećnika Nezavisne liste gradonačelnika Zoričića, isto toliko platforme Možemo!, te tri SDP-a.  Osim njih  u GV-u je još osam vijećnika IDS-a, dva HDZ-a i pripadnik srpske nacionalne zajednice. 

Pulski HDZ:  Pula nazaduje zbog do danas vladajuće koalicije

Predsjednica pulskog HDZ-a Irena Hrstić današnji raspad vladajuće koalicije u Puli ocijenila je riječima kako su "želja da se svima dopadne, neodlučnost i neiskustvo u upravljanju političkim procesima gradonačelnika Zoričića i njegovih partnera doveli do toga da Pula nazaduje.

Kako je istaknula u priopćenju, "aktivizam platforme Možemo! pretočen je u ideologiju koja blokira svaki projekt, svako radno mjesto, svaku investiciju koja bi Pulu učinila boljim mjestom za život, rad i sport".

Čelnica pulskog HDZ-a dr. Irena Hrstić podsjetila je kako su upravo vijećnici HDZ-a u Gradskome vijeću kontinuirano, prvi i jedini ukazivali na destruktivne politike platforme Možemo! za to bili izloženi podsmijesima raznih političkih aktera uključujući i gradonačelnika Zoričića.

"Isti taj gradonačelnik sada se razilazi s tom istom platformom spašavajući svoju ambicioznu političku budućnost jer s Možemo te budućnosti nema", poručila je Hrstić. 

Po njenim riječima u proteklih deset mjeseci građani u Puli svjedoče velikim pričama novoformirane vlasti "o svemu i svačemu, dopadljivim javnim istupima novoga gradonačelnika, PR-ovski artikuliranim vizijama o 100.000 stanovnika, summitima balkanskih gradonačelnika, livadama po kojima trče sretni ljudi".

"Iza svih tih priča, kada se vratimo u svakodnevni život Puležanki i Puležana, jedino što se stvarno dogodilo je da je prošlo vrijeme, a da napravljeno nije ništa, osim štete" - ocijenila je Hrstić. 

U takvim uvjetima, napominje ona, HDZ je spreman na izbore u svakome trenutku ako će to, kako je rekla "pomoći da se Pula probudi i počne iskorištavati prilike i potencijale koji se pružaju".

"Skoro godinu dana slušamo samo zašto se nešto "ne može". Biti vlast znači donositi odluke u realnom vremenu, ići naprijed, graditi i stvarati, a od toga nismo vidjeli ništa. Otvoreni smo razmotriti svaki projekt koji je razvojan, koji donosi prilike i radna mjesta, koji pomaže u stvaranju nove vrijednosti" - zaključila je Hrstić.

Dodala je  kako "s izborima ili bez njih, apelira na sve da budu konstruktivni jer vrijeme prolazi, a Pula stoji."

"Puležanke i Puležani nisu to birali, a još manje zaslužili" - poručila je predsjednica pulskog HDZ-a. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • LudLuđi 24.03.2022.

    Budi normalna i ne prdi više ...upravo zbog tebe grad stagnira što god se predložilo u gradu si protiv ...najbolje da se poruši centar grada i zasadi šuma i svi da živimo na stablu ...hvala ti i jedva čekam izbore da te ne gledamo više!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare