Obavijesti

News

Komentari 1

Radojčić: Presudio je bojazan i strah od građana i referenduma

Radojčić: Presudio je bojazan i strah od građana i referenduma

Čelnica Možemo! Pula Dušica Radojčić izjavila je nakon raspada vladajuće koalicije kako je očito presudio "strah od građana, strah od referenduma i bojazan da odluke o Lungomareu ne bi prošle test javnosti"

VIDEO

"Jučer smo pozvali na izjašnjavanje o referendumu, danas je gradonačelnik Zoričić raskinuo koaliciju. Dogovorili smo se da ćemo poštivati različite stavove o temi o kojoj se ne slažemo odnosno o budućnosti šetališta Lungomare, i da ćemo javno iznositi svoje različite stavove i slušati što javnost o tome kaže. Logična je konzekvenca bila da se građani zaista i pitaju na referendumu, ali to očito neke plaši", rekla je Radojčić.

Zapitala se i "ako ne zastupaju interese javnosti, čije interese zastupaju".

Radolović: Očekivana odluka

S druge strane SDP-ova saborsku zastupnicu i vijećnicu grada Pule Sanju Radolović nije iznenadila ova odluka, već je smatra očekivanom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Pulski SDP je otvoreno, bez fige u džepu podržao Nezavisnu listu Filipa Zoričića i pred drugi krug lokalnih izbora te i dalje stojimo iza toga. Slučaj oko Lungomarea pokazao je da su nas naši 'dragi' partneri iz platforme Možemo! Pula pokušali diskreditirati. No, moraju znati - jedno je biti aktivist, a drugo je biti odgovoran političar", poručila je Sanja Radolović. Dodala je kako je to dokaz da je "lakše uzeti zviždaljku u ruke, a puno teže provoditi razvojne i kvalitetne projekte".

Šef zagrebačkog SDP-a o paktu s Možemo!: Teško ovako može dalje, želimo jasniju suradnju...
Šef zagrebačkog SDP-a o paktu s Možemo!: Teško ovako može dalje, želimo jasniju suradnju...

"Oni u Možemo! moraju se jednostavno sami sa sobom opredijeliti žele li biti aktivisti ili političari. Očito je da su ušli u koaliciju samo zato da ne budu odgovorni za povrat IDS-a na vlast", ustvrdila je Radolović.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić izvijestio je ranije danas kako od četvrtka nema vladajuće koalicije u tome gradu. Vladajuću koaliciju u Puli činili su Nezavisna lista Filipa Zoričića sa četiri vijećnika u Gradskome vijeću, koliko ima i platforma Možemo, te SDP s tri vijećnika.

Zoričić: Nastavljamo kao manjinska vlast

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić novinarima je u četvrtak izjavio da nakon raspada vladajuće koalicije njegova lista nastavlja djelovati kao manjinska vlast, a Gradsko će vijeće, kako je rekao, od teme do teme, od točke do točke odlučivati hoće li ga podržati.
Kako je rekao u izjavi za novinare, bilo je deset mjeseci sporosti te mu takav način rada nije odgovarao jer, istaknuo je  želi više, "da sve ide dinamičnije i da ključni projekti idu brže". 

"Odgovorni smo prema građanima i daljnje odluke ići će pred ljude koji su izabrani. Oni će procijeniti, pa će se vidjeti podržavaju li vijećnici projekte koji su dobri za grad", rekao je Zoričić i dodao kako nastavlja dalje kao manjinska vlast, a Gradsko vijeće će od teme do teme i od točke do točke odlučivati hoće li ga podržati.

"Vijeće mora biti javna pozornica, da se vidi tko kako promišlja. Ni do sada nije bilo monolitne vlasti, a neće je ni biti. Nema gazde, idemo dalje svako svojim putem, ja kao gradonačelnik imam ovlasti i idem dalje svojom vizijom vođenja ovoga grada i vjerujem da će svi dionici Vijeća na afirmativan način progovarati o svim projektima koji su važni za viziju i buđenje Pule nakon toliko godina stagnacije" , istaknuo je Zoričić.

Svečano je otvorena nova zgrada Medicinske škole u Puli

Naglasio je da se "osjeća opušteno jer vjeruje da ide dobrim putem".

Glede suradnje, odnosno nesuradnje s platformom Možemo! koja je na kraju dovela do raspada koalicije, rekao je da se nisu usuglasili oko ključnih tema, a na pitanje postoji li mogućnost za suradnjom s IDS-om odgovorio je kako je već u nekoliko navrata rekao što misli o suradnji s IDS-om.

"Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada, pa će se glasati. Ne mogu govoriti unaprijed, a procedura je  da ako tri mjeseca nema odluka, ide se na izbore.  Izbora se ne bojim" , naglasio je Zoričić

Na upit hoće li čelnica platforme Možemo! Pula  Dušica Radojčić odstupiti s mjesta predsjednice Vijeća istaknuo da to treba pitati nju.

"Iduća sjednica je 14. travnja pa ćemo vidjeti. Važno je da u Puli napokon nema više jednoumlja nego različitost u razmišljanjima",rekao  je Zoričić. 

Govoreći o najaktualnijoj temi u gradu, koja je "kumovala" raspadu koalicije,  izgradnji nogometnog igrališta na šetnici Lungomare i mogućem referendumu, Zoričić je naglasio kako je referendum sasvim legitimno pitanje.

"Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče" - poručio je Zoričić.

 U vladajućoj koaliciji do danas su bila četiri vijećnika Nezavisne liste gradonačelnika Zoričića, isto toliko platforme Možemo!, te tri SDP-a.  Osim njih  u GV-u je još osam vijećnika IDS-a, dva HDZ-a i pripadnik srpske nacionalne zajednice. 

Pulski HDZ:  Pula nazaduje zbog do danas vladajuće koalicije

Predsjednica pulskog HDZ-a Irena Hrstić današnji raspad vladajuće koalicije u Puli ocijenila je riječima kako su "želja da se svima dopadne, neodlučnost i neiskustvo u upravljanju političkim procesima gradonačelnika Zoričića i njegovih partnera doveli do toga da Pula nazaduje.

Kako je istaknula u priopćenju, "aktivizam platforme Možemo! pretočen je u ideologiju koja blokira svaki projekt, svako radno mjesto, svaku investiciju koja bi Pulu učinila boljim mjestom za život, rad i sport".

Čelnica pulskog HDZ-a dr. Irena Hrstić podsjetila je kako su upravo vijećnici HDZ-a u Gradskome vijeću kontinuirano, prvi i jedini ukazivali na destruktivne politike platforme Možemo! za to bili izloženi podsmijesima raznih političkih aktera uključujući i gradonačelnika Zoričića.

"Isti taj gradonačelnik sada se razilazi s tom istom platformom spašavajući svoju ambicioznu političku budućnost jer s Možemo te budućnosti nema", poručila je Hrstić. 

Po njenim riječima u proteklih deset mjeseci građani u Puli svjedoče velikim pričama novoformirane vlasti "o svemu i svačemu, dopadljivim javnim istupima novoga gradonačelnika, PR-ovski artikuliranim vizijama o 100.000 stanovnika, summitima balkanskih gradonačelnika, livadama po kojima trče sretni ljudi".

"Iza svih tih priča, kada se vratimo u svakodnevni život Puležanki i Puležana, jedino što se stvarno dogodilo je da je prošlo vrijeme, a da napravljeno nije ništa, osim štete" - ocijenila je Hrstić. 

U takvim uvjetima, napominje ona, HDZ je spreman na izbore u svakome trenutku ako će to, kako je rekla "pomoći da se Pula probudi i počne iskorištavati prilike i potencijale koji se pružaju".

"Skoro godinu dana slušamo samo zašto se nešto "ne može". Biti vlast znači donositi odluke u realnom vremenu, ići naprijed, graditi i stvarati, a od toga nismo vidjeli ništa. Otvoreni smo razmotriti svaki projekt koji je razvojan, koji donosi prilike i radna mjesta, koji pomaže u stvaranju nove vrijednosti" - zaključila je Hrstić.

Dodala je  kako "s izborima ili bez njih, apelira na sve da budu konstruktivni jer vrijeme prolazi, a Pula stoji."

"Puležanke i Puležani nisu to birali, a još manje zaslužili" - poručila je predsjednica pulskog HDZ-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina