To je to što me zanima!

Rahmon već 30 godina vodi Tadžikistan: Opet će ga izabrati

Srednjoazijska republika Tadžikistan spremna je u nedjelju ponovno izabrati svojeg dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Emomalija Rahmona na glasanju koje se uglavnom smatra ceremonijalnim
Vidi originalni članak

Emomali Rahmon (68), gotovo tri desetljeća vodi bivšu sovjetsku republiku koja graniči s Kinom i Afganistanom.

Došavši na vlast u jeku razornoga građanskog rata početkom 1990-ih nakon tadžikistanskog stjecanja neovisnosti o Sovjetskom Savezu, Rahmon se definirao kao jamac državne stabilnosti.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) koja neovisno prati glasanje ustvrdila je da na parlamentarnim izborima održanima ranije ove godine nije bilo poštenog natjecanja.

"Prava oporba uklonjena je s političkog krajolika", ističe OSCE u procjeni objavljenoj u svibnju.

Human Rights Watch u nedavnu je izvješću opisao Tadžikistan kao zemlju u kojoj je "teška situacija u pogledu ljudskih prava".

TADŽIKISTAN Izbori u kojima opet pobjeđuje isti čovjek: Opozicije i nema...

Ta se situacija pogoršala prošle godine kad su vlasti zatvorile "oporbene aktiviste, novinare, čak i korisnike društvenih mreža koje su smatrale nelojalnima, na duge zatvorske kazne", navodi Human Rights Watch.

Internetska stranica Eurasianet koja objavljuje vijesti s područja središnje Azije u svojem subotnjem izvješću navodi da je Tadžikistan "potpuno nedemokratski, tako da su plebisciti samo ceremonijalni, a nekolicina onih koji su se usudili zauzeti disidentske stavove ili su zatvoreni ili prisiljeni na bijeg".

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Ivan111_1 11.10.2020.

    samo na taj nacin moze zemlja napredovati, kakva demokracija...parlament....svaku vuce na svoju stranu, jedan odlazi punih djepova a drugi dolazi...

  • 11.10.2020.

    nije ni kod nas nešto puno drugačija situacija

Komentiraj...
Vidi sve komentare