To je to što me zanima!

Raste broj brakova u Mađarskoj zbog mjera Viktora Orbana

Prema ovogodišnjem programu parovi koji se ožene prije nevjestinog 41-og rođendana mogu dobiti subvencionirane kredite do 10 milijuna forinti (cca 220 tisuća kuna)
Vidi originalni članak

Mjere mađarske vlade koje za cilj imaju poticanje brakova i povećanje nataliteta, subvencioniranim kreditima, već su prouzročile veliki porast vjenčanja, iako se još uvijek ne može reći hoće li porasti natalitet.

Prioritet nacionalističkog premijera Viktora Orbana je potaknuti Mađare da sklapaju više brakova i imaju više djece kako bi se Mađarska demografski oporavila.

Mađarska je vlada tako uvela više poreznih olakšica za mlade obitelji.

Prema ovogodišnjem programu parovi koji se ožene prije nevjestinog 41-og rođendana mogu dobiti subvencionirane kredite do 10 milijuna forinti (cca 220 tisuća kuna).

Trećina kredita ne mora se vratiti ako će par imati dvoje djece, a cijeli će dug biti izbrisan ako će imati troje djece.

Prema podacima mađarskog zavoda za statistiku (KSH) u prvih devet mjeseci 2019. sklopljeno je 20 posto više brakova nego u prvih devet mjeseci 2018.

To je najveći broj sklopljenih brakova od 1990.

Samo u rujnu je sklopljeno 29 posto više brakova nego u istom mjesecu prošle godine, što je najveći broj vjenčanja u tom mjesecu u Mađarskoj od 1979.

Vlada je rekla ranije ovoga mjeseca kako se preko 50 tisuća parova prijavilo za subvencionirane kredite. 

Za sada se ne može znati hoće li navedene mjere biti uspješne.

Naime, stopa poroda u Mađarskoj iznosila je 1,48 ove godine, nešto manje od prošlogodišnjih 1,49.

 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • 26.11.2019.

    Orban sve radi kako treba s ciljem zaštite svoga naroda. Još 2015. je rekao da će podići žicu i to je napravio. Kasnije je rekao da će podići i ogradu i to je napravio. Rekao je da mu više ilegalni muslimanski migranti neće ulaziti u zemlju kako i gdje im se prohtije i to je i napravio, pa su ovi okrenuli preko HR. Onda je rekao da će se ilegalni ulasci u zemlju kažnjavati i promijenio je zakon. Također je još ranije rekao da neće kvote, odnosno da mu EU neće uvaliti niti jednog migranta putem kvota jer EU nema pravo odlučivati s kim će živjeti mađarski narod i to je i napravio. Rekao je da će provesti referendum, pa je i to napravio. Također je rekao da muslimanski migranti ne mogu i neće rješavati problem niskog nataliteta u Mađarskoj i kao što vidimo provodi mjere kojima potiče mlade ljude na stvaranje obitelji. Ja ne znam koji to normalan čovjek ne bi htio ovakvog premijera umjesto nekog briselskog uguza.

  • ravno1 26.11.2019.

    Ako sam dobro shavtio, HINA je autor gornjeg teksta. I "naša" dobra star HINA kaže: "Prioritet nacionalističkog premijera Viktora Orbana je ...". Zamislite koji zatupljeni mozak mora imati takozvani polunovinar koji se usuđuje reći za predsjednika Orbana da je "nacionalistički premijer". Sramota je da takva institucija u svom nazivu ima "hrvatska". Kompletno rukovodstvo se mora smijeniti jer ovo nije prva njihova podvala hrvatskim građanima.

  • 26.11.2019.

    Naši Romi jedva čekaju ovakve mjere.

Komentiraj...
Vidi sve komentare