To je to što me zanima!

Raste broj pacijenata u Dubravi: 'Situacija nije dobra, prisiljeni smo danas otvoriti novi odjel'

Nevenka Piskač Živčković kaže da su u petak otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Tijekom protekla 24 sata u KB Dubrava umrlo je osam ljudi
Vidi originalni članak

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković rekla je u ponedjeljak da je u toj bolnici tijekom protekla 24 sata umrlo osam bolesnika, a s obzirom da im se broj bolesnika povećava danas su prisiljeni otvoriti novi odjel.

Piskač-Živković rekla je to u HTV-ovoj emisiji Studio 4 dodavši i kako je KB Dubrava otvorena za ne-covid bolesnike, ali da situacija nije dobra.

- Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel - rekla je.

MINISTAR BEROŠ: KB Dubrava otvara dodatne jedinice intenzivne njege

Istaknula je da je da je već na tom novom odjelu pet bolesnika, što, kaže, znači da moraju promišljati da već u srijedu ponovno otvore novi odjel.

Dodala je da su u petak otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Tijekom protekla 24 sata u KB Dubrava umrlo je osam bolesnika, navela je.

Otprilike 40 posto novoprimljenih bolesnika je u dobi između 40 i 65 godina, što ih, kaže Piskač-Živković, iznimno brine. Istaknula je i kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tijek bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje rapidno pogoršava.

Osim respiratora postoji i druga iznimno vrijedna metoda liječenja - liječenje visokim protokom kisika, takozvani high-flow, koji ostavlja manje posljedice na respiratorni sustav." 60 posto bolesnika koji se liječe na taj način ipak moraju prema intenzivnoj", dodala je.

ZABRINJAVAJUĆI PORAST Puni se splitska bolnica: Za vikend hospitaliziran čak 31 novi Covid pozitivan pacijent

Piskač-Živković rekla je kako im je post-covid odjel premašio tisuću bolesnika, a očekivano dominiraju respiratorne tegobe. Međutim, velik je, kaže, broj bolesnika s "paletom" simptoma - od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardioloških i pulmoloških. "I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više", dodala je.

Apelirala je na stanovništvo da se procijepi jer jedino je to dugoročni aktivni način borbe s virusom. "Usudila bih se reći da mi skromne rezultate s obzirom na broj cijepljenja već i vidimo", kazala je Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • gonisee 06.04.2021.

    smanjite ih sa respiratorima

  • turistcki@putnik 05.04.2021.

    Ne brinite, imate vi vremena za jos koje kolo i harmoniku

  • os-lega 05.04.2021.

    Povodom "otvaranja" novog odjela, dali će biti nazočni Predsjednik, Premijer, Ministri i naravno harmonikaš?

Komentiraj...
Vidi sve komentare